Гърция спря да плаща на 200 000 мними пенсионери, спестява 4.5 млрд. евро

Неплатените данъци са 45 милиарда, нова финансова служба преследва длъжниците

Премиерът на Гърция Лукас Пападемос

Гърция преустанови различни плащания, включително на пенсии, на 200 000 души, които са лъгали, за да получат месечните си чекове или дори парите са били предназначени за починали, съобщи представител на гръцкото министерство на труда и социалното осигуряване, цитиран от агенция Ройтерс.

Става въпрос за около два процента от гръцкото население.

Задлъжнялата Гърция откри измамата след извършване на проверки вследствие на натиск от страна на международните кредитори да намали дефицитите си.

Смята се, че от тази акция до края на годината в осигурителната система ще постъпят 4,5 млрд. евро. Ако тази мярка не бе предприета, пенсиите трябваше да паднат с 25-30 на сто вместо с 12 на сто, казват от министерството на труда.

В рамките на пенсионната реформа Гърция организира "преброяване" на пенсионерите от държавния фонд ИКА, на които бе предложено да отидат във филиала на банката, където получават пенсията си, или в управлението на фонда, за да потвърдят своето съществуване.

Въпросните около 200 хиляди мними пенсионери не са се явили за пререгистрация. Министерството на труда е сезирало прокуратурата и е започнало да издирва парите със задна дата.

В потъналата в дългове Гърция нееднократно са избухвали скандали заради "мъртвите души". Често роднини на починал пенсионер с месеци са получавали неговата пенсия.

Същевременно бе съобщено, че Централна служба на финансовото министерство занапред ще постави под лупа данъчните длъжници и ще преследва всички опити в държавата за легализиране на приходи от престъпна дейност.

Това се налага, тъй като просрочените дългове към държавата вече са достигнали 45 млрд. евро, от които 35 млрд. евро дължат 6000 предприятия и 5000 физически лица.

За целта е разпоредено да се конфискува 25 на сто от заплатата, пенсията или от всеки друг доход на лице, което има просрочени дългове към държавата.

Финансовото министерство е поискало от 40-те специални инспектори, назначени в новата служба, приоритетно да се заемат с големите длъжници, които имат не само финансови възможности, но и притежават имоти, за да се издължат към държавата.

Съгласно меморандума за отпуснатия на Гърция втори спасителен пакет финансова помощ до края на годината се предвижда да бъдат събрани 2 млрд. евро от просрочени дългове към държавата. Един милиард евро от тях трябва да влезе в хазната до края на юни.

Длъжниците могат да се издължават еднократно или на месечни вноски.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?