Гърция стачкува заради “мракобесното“ спиране на държавните радио и телевизия

Гърция е парализирана от 24-часова стачка срещу обявеното във вторник вечерта временно спиране на държавните радио и телевизия в страната до реорганизирането им с тройно намаляване на работещите в компанията ЕРT (ERT) и на бюджета ѝ, формиран от данъците на гърците. В самата компания стачка тече от момента, в който служителите са известени да напуснат работното си място.

В Атина близо 10 000 души се включиха в протеста в четвъртък, организиран от профсъюзите в държавния и частния сектор пред сградата на обществената телевизия в северните части на гръцката столица. Те осъдиха политиката на строги икономии, засягаща държавния сектор. Пред сградата на ЕРТ в Атина от сряда сутринта има концерти в подкрепа на журналистите.

В Солун 2000 души се събраха пред сградата на единия от телевизионните канали на ЕРТ. Според организаторите на протеста общо 20 000 души са се включили в демонстрациите в страната в защита на журналистите от държавните медии.

219 хил. евро годишно взема водещ на новините в гръцката държавна телевизия

Астрономически заплати получават журналисти от гръцката държавна телевизия, закрита от властите, стана ясно от изнесен “списък на срама”, цитиран от "24 часа".

324 000 евро е годишната заплата на директор на новини и на колегата му от сутрешния блок. Главният директор получава 250 000 евро годишно. Водещ на новини - 218 976 евро.

Още

Автобусите и метрото в Атина спряха работа. Прекратени са и полетите заради стачката на авиодиспечерите, която ще продължи до четвъртък следобед. Моряци затвориха пристанищата, железничарите спряха влаковете. Градските автобуси и метрото не се движат.

Заради стачката, в която се включиха и печатни издания и частни медии, страната е в информационно затъмнение, макар служителите на ЕРТ, окупирали контролната зала на медията в Атина, да се опитват да излъчват предаванията си онлайн по собствена инициатива.

Журналистическите съюзи оценяват решението на правителството да закрие държавните медии като "мракобесно".

Главният редактор на държавните медии Ефи Зерва е доволна от "подкрепата на хилядите хора, които дойдоха, за да поискат повторното отваряне на EРT".

"Ще бъдем на първа страница на международните медии", заяви тя, подчертавайки получената подкрепа от множество европейски асоциации на журналистите, от Европейския съвет за радио и телевизия, от френско-германската телевизия Арте, от белгийската телевизия и от българските национални радио и телевизия.

Кабинетът Самарас върви по опънато въже, пишат гръцките вестници в изданията си от четвъртък..

От своя страна министър-председателят на Гърция Андонис Самарас заяви, че “не закриваме обществените телевизия и радио, както казват хората“. “Не ги закриваме, те искат така да изглежда, но не е така. Напротив, сега ще имаме истински обществени телевизия и радио. Протестиращите скандират заради привилегиите си, не заради правата на народа", заяви той.

Според публикации в интернет заплатите на работещите в държавните медии надхвърлят приходите на министри. Част от обществото подкрепя премиера, дори и ако се достигне до извънредни парламентарни избори.

Идват ли предсрочни избори, питат гръцките вестници, които съобщават подробности за раздорите в управляващата тройна коалиция след решението за медиите. Самарас е категоричен, че то е необратимо. До средата на следващата седмица ще проличи дали премиерът и неговите коалиционни партньори от ПАСОК и Демократичната левица ще могат да преодолеят дълбоката пропаст, прогнозира "Катимерини".

От решаващо значение за развитието на политическата криза е позицията на опозиционната партия СИРИЗА. Има информация, че лидерът ѝ Алексис Ципрас подготвя иск с вот на недоверие към кабинета Самарас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?