Гърция тайно прехвърляла имигранти в Македония

Гърция играе опасна игра, като отвреме-навреме ни изпраща през границата групи имигранти, които след това стават наш товар и задължение, пише македонският вестник "Дневник", цитиран от БТА, като се позовава на дипломатически източници. Според същите източници нещата стават все по-сериозни, тъй като има опасения, че Македония, както и регионът може да бъдат изправени пред сериозна бежанска вълна, заплашваща да ни залее като последица от сблъсъците в Сирия, които може да се разпространят и в нейното съседство.

"Властите в Гърция организирано ни пускат стотици имигранти през най-малко два нелегални пункта и правят това най-често нощем. Предупреждаваме за този проблем и и информирахме компетентните в ЕС и мисията, отговаряща за външните граници на ЕС Фронтекс", казва дипломатически източник, настоял да остане анонимен.

Гърция като че ли иска да амортизира вътрешната си нервност, свързана с огромния брой имигранти, които вероятно са над един милион души, като ги прехвърли на друга територия и разбира се, в Македония, смятат анализатори, цитирани от "Дневник".

"Изправени сме пред вълна от нелегална имиграция от страна член на ЕС (Гърция) и смятаме това за опасно за сигурността. Този проблем поставя много въпроси, като например фалшивите документи на нелегалните имигранти, после организираните групи, които извършват това, при което може да има корупция, и което прави нашата граница пропусклива и удря по нашия бюджет", посочва Търпе Стояновски, директор на Регионалния център за миграция, убежища, бежанци и регионални инициативи с централа в Скопие.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани