Гърция търси частни оператори за регионалните си летища

До края на март Гърция ще започне процедурата за даване на концесия на регионални летища, съобщава гръцкият вестник "Етнос", цитиран от БТА в петък.

 

Летищата ще бъдат давани на концесия за период от 30-35 години. Предвижда се в процедурата да бъдат включени между 14 и 21 летища от общо 37-те съоръжения в периферията на страната, посочват министърът на развитието Костис Хадзидакис и председателят на агенцията по приватизацията Йоанис Емирис..

 

Летищата са разделени на две групи, като в първата влизат тези в град Солун, остров Корфу, остров Закинтос, остров Кефалоня, град Актио, град Кавала, остров Крит. През 2011 г. през тях са преминали общо 9.3 милиона пътници. В тази група, ако инвеститорите искат, могат да влязат летищата в Александруполис, Араксос, Каламата.

 

Във втората група влизат летища на острови, през които са преминали 8.3 милиона пътници.

 

Процедурата за отдаване на концесия ще продължи между 9 и 12 месеца. Кандидат-инвеститорите трябва да имат опит в управлението на подобни съоръжения и да разполагат с финансови ресурси.

 

Държавата ще запази собствеността, надзора и контрола над летищата.

 

Летищните такси за съоръженията, които преминат под частно управление, ще могат да бъдат увеличени след края на програмата за инвестиции, която се изчислява на около 240 милиона евро. Срокът за прилагане на програмата е три години.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?