Гърция твърди, че няма никакви проблеми с Русия заради самолетите към Сирия

Гърция твърди, че няма никакви проблеми с Русия заради самолетите към Сирия

Гръцкото външно министерство заяви, че няма никакви проблеми с Русия около евентуалната забрана за полети над нейна територия на руски военни самолети с дестинация Сирия.

"Не е изразявано никакво недоволство, не е правен никакъв негативен коментар", заяви говорителят на дипломатическото ведомство Константинос Кутрас.

В същото време руското посолство в Атина съобщи, че Гърция е разрешила преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия още на 31 август.

Гръцки правителствен говорител съобщи преди ден, че след като Русия е поискала разрешението да използва въздушното ѝ пространство "преди 25 дни", накрая е избрала друг път.

На въпроса смята ли Атина в бъдеще да отказва подобни прелитания, говорителят призна, че въпросът е бил "деликатен", но отбеляза, че при всички случаи Русия ще продължи да използва алтернативния път, който е избрала.

На този фон руската дипломация вече поиска обяснения от България, която забрани прелитане над нейна територия на руски самолети на път за Сирия, и от Гърция, която заяви, че Съединените щати са поискали от нея да вземе същото решение.

"Ако някой, и в конкретния случай става дума за нашите гръцки и български партньори, има съмнения, тогава, разбира се, той трябва да ни обясни какъв е проблемът", каза руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов пред руската агенция Интерфакс.

"Ако се докаже, че те вземат решения за ограничителни мерки или забрана по искане на американците, това поставя въпроси за суверенното им право да взимат решения за преминаване през въздушното им пространство на самолети от други страни, като Русия", каза Богданов.

Заместник-председателят на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Владимир Джабаров заяви вчера, че самолетите са превозвали само хуманитарна помощ и че пътят през Гърция и България няма голямо значение за Русия, тъй като Русия използва предимно други маршрути, главно над Кавказ и Иран.

България официално обяви, че не е допуснала руските самолети заради притеснения, че пренасят оръжия за Сирия. Външният министър Даниел Митов посочи в сряда, че България ще ги пусне, ако Москва позволи да бъдат проверени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят