Гърция удължи срока на ограничителните мерки при влизане в страната

Гърция удължи срока на ограничителните мерки при влизане в страната

Гръцкото правителство удължи от днес до 25 октомври включително срока на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Изискванията, които остават без промяна, са част от мерките срещу разпространението на Covid-19.

Продължава да е в сила условието всички пристигащи граждани да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF), както и да разполагат с генерирания от него QR код.

Задължително е пътниците да представят и PCR тест с отрицателен резултат, който да е направен до 72 часа преди пресичането на гръцката граница. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд.

PCR тест не се изисква за шофьорите на камиони, но ако преминават през ГКПП "Илинден - Ексохи", в кабината може да бъде само водачът, който също трябва да представи предварително генериран QR код.

Преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през граничните контролно-пропускателни пунктове Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на телефони: +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected], [email protected], [email protected]; [email protected]

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?