Гърция ускорява продажбата на газовата си компания и лотария

С надежда да възстанови доверието на международните кредитори, които държат Гърция на повърхността, новото правителство ускорява приватизационните процедури, при които имаше забавяния заради парламентарните избори през май и юни, предаде Ройтерс във вторник.

След срещата между коалиционните партньори – Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис и финансовия министър Янис Стурнарис в понеделник, правителствен източник е заявил пред агенцията, че сред приоритетите на управляващите е продажбата на газовите активи, на компанията за спортни залагания ОПАП, на старото летище на Атина, както и на сгради в столицата и на островите Корфу и Родос.

"Това, което искаме да направим чрез приватизацията, наред с генериране на приходи, е да се промени ролята на държавата в икономиката", отбелязва източникът, пожелал анонимност.

Очакванията на Атина са да продаде до края на септември газовата си компания ДЕПА (DEPA) и газовият оператор ДЕСФА (DESFA).

В рамките на привотизационния пакет, съгласуван за продажба с кредиторите от ЕС и МВФ, Гърция се разделя с 65 процента от газовата компания ДЕПА, както и нейния пакет от 35 на сто в "Хеленик петролеум". Освен това Атина продава и дъщерната на ДЕПА компания – ДЕСФА, но смята да си запази участие от 34 процента.

Холдингът ДЕПА се занимава с доставките и продажбата на природен газ за големите клиенти. Чрез дъщерната структура ДЕСФА, холдингът притежава газопреносната мрежа на страната и терминалите за регазификация на втечнен газ. ДЕПА има и 51 процента в компании за търговия на дребно и доставки на природен газ за малкия и среден бизнес и частни клиенти.

ДЕСФА представлява Гърция и в проекти като строежа на газопровода "Южен поток", междусистемната газова връзка с България.

Към ДЕПА вече проявиха интерес 17 компании, сред които руската "Газпром", италианската "Едисон", която вече работи по редица съвместни проекти с ДЕПА, също италианската ЕНИ, испанските "Газ Натурал" и "Енагаз", азербайджанската държавна компания СОКАР, японската "Мицуи", чешката ЧЕЗ, както и хоналдка, китайска и израелска компании.

Първоначално целите, заложени от Атина, бяха за приходи от приватизацията в размер на 50 милиарда евро до 2015 г. След бавния старт на програмата обаче очакванията бяха намалени до 19 милиарда евро, коментира Ройтерс.

Бившият директор на агенцията за приватизация Костас Митропулос смята, че през тази година приходите на Гърция от приватизационни сделки няма да са повече от 300 милиона евро. Митропулос се оттегли от поста през миналия месец като обвини правителството, че пречи на усилията му за продажба на държавни активи, посочва агенцията.

За тази година първоначалните цели бяха за приходи от 3 милиарда евро.

Повече от 90 процента от приватизационната програма на Гърция включва отдаването на концесия или продажбата на държавна земя и инфраструктурни обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес