Гърция ускорява процедурите по частична приватизация на държавните банки

Приоритет за гръцкото Министерство на икономиката е продажбата на пакет от акции (около 21 процента от акционерния капитал) на притежаваната от държавата Национална банка, съобщи солунската агенция МПА.

В рамките на програмата за структурни реформи икономическият министър Никос Христодулакис си поставя за цел процедурата по раздържавяването на Националната банка да бъде приключена до декември, преди началото на предизборната кампания за парламентарните избори, които ще бъдат произведени през май догодина, отбелязва МПА.

Според публикация във вестник Вима Христодулакис и управителят на Националната банка Теодорос Карадзас търси големи ключови инвеститори от чужбина или в страната. Ако проектът за частична приватизация се осъществи, Националната банка на Гърция ще се ръководи от Управителен съвет, избиран между акционерите ѝ, а не назначаван от правителството, както досега.

Следващата цел на банковите приватизации в Гърция е Търговската банка. Предвижда се да бъдат продадени 9 процента от акциите ѝ, за което се водят преговори с френската Креди Агрикол.

Предстои раздържавяване и на Пощенска каса, за която се очертават две възможности: или продажбата ѝ на търг, или пускането на акции на Атинската фондова борса посредством сливането ѝ с Банка Атика, пише вестник Вима.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес