Гърция ускорява със закон строежа на "Бургас - Александруполис"

Гърция ускорява със закон строежа на "Бургас - Александруполис"
Министерството на развитието на Гърция е готово със законопроекта за петролопоровода "Бургас – Александруполис". В скоро време текстът ще бъде внесен в парламента, съобщават гръцки агенции в петък.

Според министерството, целта на законопроекта е да се ускорят процедурите по реализацията на тръбата, чието изграждане и експлоатация са поверени на международната компания "Транс Болкан Пайплаин" (ТБП).

Министърът на развитието Костис Хадзидакис зяви, че Гърция ще изпълни поетите ангажименти по реализацията на петролопоровода и че ще спази екологичните изисквания.

Проектът се контролира от руския петролен оператор “Транснефт“, чието участие в руския мажоритарен дял от 51 процента дял в ТБП е най-голямо. Гърция и България притежават по 24.5 на сто от дружеството, като наскоро е приключила промяната на собствеността в българския дял.

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ), който чрез дъщерното си дружество "Булгаргаз" притежаваше 50 на сто от "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД, вече е продал дела си на съакционера си "Техноекспортстрой", съобщи преди дни шефът на БЕХ Галина Тошева. Цената на сделката е близо 3 млн. лв., на колкото са възлизали направените от "Булгаргаз" досега разходи в проекта.

Тристранното споразумение за изграждането на тръбата беше подписано през 2007 г. от премиера в оставка Сергей Станишев.

Новото правителство на ГЕРБ обаче смята, че проектът е икономически необоснован и не вижда смисъл да го реализира. Срещу тръбата се обявява и населението в голяма част от общините, през чиято територия ще минава трасето. Притесненията са свързани с въздействието върху околната среда, а наскоро към тях се прибавиха  треваги за разположениет в близост до маршруна над 3500 археологически обекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес