Гърция върна 320 млн.евро на МВФ

Ципрас: Гърция обича Европа и няма да излезе от еврозоната

Гърция върна 320 млн.евро на МВФ

Гърция изплати първата вноска от 320 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ). До края на март властите в Атина трябва да върнат общо 1.5 млрд. евро на МВФ. Останалите три вноски трябва да бъдат изплатени на 13, 16 и 20 март, съобщи АФП.

Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас съобщи, че следващата седмица ще има среща на министрите на финансите от еврозоната.

"Много е важно предстоящата среща на еврогрупата да бъде успешна и затова работим всички заедно", каза Стурнарас след срещата си с премиера Алексис Ципрас.

Според Стурнарас няма никаква опасност за гръцките банки и че те имат адекватна капитализация и са достатъчно ликвидни. Няма опасност от отлив на депозитите, каза още той.

В рамките на четиримесечното удължено споразумение, след извършването на определени бюджетни мерки, които трябва да бъдат одобрени от кредиторите, Атина ще получи и последния транш от кредита от 7.5 млрд. евро.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) "все още държи въжето, което имаме около вратовете си".

В интервю за германското издание "Дер Шпигел" Ципрас посочва, че би искал да преодолее задаващия се недостиг на финансиране през следващите седмици чрез краткосрочни държавни ценни книжа. Според него обаче ако ЕЦБ не се съгласи на тази мярка, това ще върне напрежението от преговорите между Атина и кредиторите от миналия месец и тогава "трилърът, който видяхме преди 20 февруари ще се върне отново".

Въпреки проблемите на страната обаче Ципрас отхвърли възможността Гърция да напусне еврозоната, "тъй като обича Европа". Той допълни още, че ако един от членовете напусне валутния съюз, това би развалило еврозоната като вълнен пуловер, допълвайки, че "ако веднъж започне да се разплита, няма спиране".

Според гръцкия премиер правителството му ще представи шест предложения за реформи на предстоящата среща на еврогрупата в понеделник като приоритет номер едно ще е "отговор на хуманитарната криза".

Сред другите точки ще бъдат и административни реформи, позволяващи плащане на вноски на просрочени данъци и създаването на независим данъчен съвет и екип, които да провежда инспекции, чиито членове да се сменят всеки два месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?