Гърция върна Ципрас на власт с мощна подкрепа

Малко не стига на СИРИЗА за абсолютно мнозинство, лидерът й готов за "тежка работа"

Гърците решиха отново да гласуват доверие на радикалната левица СИРИЗА, която печели 35 на сто от парламентарния вот в неделя, но това не е достатъчно, за да състави самостоятелно правителство. Това сочат обявени от вътрешното министерство данни при половината преброени бюлетини. Основният опонент на СИРИЗА - консервативната "Нова демокрация" остава втора с 28 процента подкрепа.

Лидерът ѝ Вангелис Меймаракис поздрави Ципрас с победата и го призова възможно най-бързо да състави необходимото правителство.

Избирателната активност е била около 55 процента, което е по-малко от обичайното за страната и от януарските 63 процента, които доведоха тогава СИРИЗА на власт, но през август Ципрас подаде оставка като премиер след приключването на тежките преговори в Брюксел за спасителната програма за Гърция, която бе отстъпление от предизборните обещания на Ципрас, но осигури финансиране срещу тежки социални, икономически и административни реформи.

Новината за победата на Ципрас бе посрещната с радостни възгласи и ръкопляскания в предизборния щаб на СИРИЗА в Атина. Лидерът бе разпрегръщан от привърженици на партията и заяви, че го чака "тежка работа" начело на  гръцкия народ.

Така в 300-местния гръцки парламент СИРИЗА печели 144 места, "Нова демокрация" - 75, а останалите депутати ще са разпределени вероятно вмежду още шест партии. Националистическата "Златна зора" затвърждава третата си позиция в политическия живот на Гърция с 8 процента подкрепа. В парламента ще влязат и десноцентристите, както и ПАСОК. Свои депутати ще има и "Народен съюз", създаден от отцепници от СИРИЗА, които не са доволни от постигнатото от Ципрас в преговорите с ЕС.

Тъй като нито едва от двете водещи партии не печели 38% от валидните гласове, за да може да управлява самостоятелно и вероятно ще им се наложи да преговарят помежду си за съставяне на коалиционно правителство или с центристките партии ПАСОК и "Потами", което на този етап изглежда по-вероятният сценарий.

Изборите се следят внимателно в чужбина, защото новото правителство трябва да проведе икономическите реформи, срещу които на страната бяха обещани нови 86 млрд. евро финансова помощ. Основен елемент от промяната ще бъде рекапитализирането на банковата система и отмяната на ограниченията върху теглене и движение на капитали.

Съвместно управление на СИРИЗА и "Нова демокрация" би гарантирало много силна подкрепа в парламента и би удовлетворило кредиторите на страната, търсещи гаранции от политическата класа, че ще реализира дадените обещания. Реално, обаче, този вариант е много труден за реализиране, включително защото той би превърнал неофашистите от "Златна зора" в основната опозиционна партия.

Лидерът на "Нова демокрация" е отворен към подобен сценарий като последен шанс страната му да се измъкне от кризата и призова за създаване на национален екип за преговори. Но той няма доверие на Ципрас", който в опито да си върне разочарованите избиратели вляво нарича подобен съюз "ненормален" и обвинява "Нова демокрация", че е част от корумпираната политическа система, вкарала страната в кризата.

Още от Балкани