Гърция въведе олимпийските мерки за сигурност

Гръцките сили за сигурност влязоха от 1 юли в Олимпийски период, заяви министърът на обществения ред Йоргос Вулгаракис, цитиран от АФП. Това е първият ден от прилагането на оперативен план за сигурността на Олимпийските игри в Атина, които ще се състоят между 13 и 29 август.

Двайсет хиляди полицаи вече са на бойна нога за охраната на олимпийските обекти в Атина съгласно плана на организаторите за обезпечаване на игрите.

Прилагането на плана ще става поетапно. Мерките за сигурност се очаква да заработят с пълна сила на 20 юли.

Засилено от четвъртък е полицейското присъствие на атинското метро, по железопътните и автобусни спирки, по площадите и около спортните съоръжения.

На пробни изпитания ще бъде подложено движението по новите пътни артерии. Олимпийските обекти ще се охраняват денонощно.

Наред с полицейските сили от 1 юли ще бъдат мобилизирани и чуждестранните специални служби и по-специално службите на САЩ, Великобритания и Израел. Те ще бъдат ангажирани със събирането и обработката на информация, постъпваща от цял свят в Атина във връзка с евентуални терористични удари по време на игрите.

Гръцката полиция ще осъществява патрулни обходи и щателни проверки, а от средата на юли се предвижда да стартира акция за откриване на експлозиви.

С охраната на обектите ще бъдат заети 42 хиляди полицаи, войници, пристанищни полицейски служители и пожарникари. Те ще получат пълен достъп до олимпийските съоръжения само след специална акредитация.

На 5 юли приключват всички учения, свързани с обезпечаване на игрите. Дотогава трябва да се състои и последното планирано учение в пристанището на Пирея, на което ще се отработи взаимодействието между полицията и бреговата охрана на всички нива.

На 20 юли влизат в сила ограниченията в движението на моторните превозни средства. Определено е лявата лента на пътя да бъде само за автомобили, ангажирани с Олимпийските игри.

Няма данни за рискове от терористични нападения

Гръцкият министър на обществения ред заяви, че в световен мащаб няма сведения, които да подсказват, че Олимпиадата в Атина е изложена на опасност и че съществуват рискове, свързани с терористични нападения.

Гръцките власти превърнаха в свой основен приоритет сигурността на игрите - първите летни игри, които се организират след атентатите на 11 септември 2001 г. Гърция отпусна изключително голям бюджет за организацията на проявата - един милиард евро, които са пет пъти повече от бюджета на предишната Олимпиада, която се състоя в Сидни през 2000 година.

1,7 милиона билети все още не са продадени

От организационния комитет на игрите бе изразена тревога, че 1,7 млн. билети за Олимпиадата все още не са продадени.

Изказват се опасения, че в оставащите 40 дни до игрите в Атина трудно биха могли да бъдат продадени билетите за тях. Опозицията твърди, че цифрата на непродадените билети е доста по-голяма и е от порядъка на 35 на сто.

Заместник-министърът на културата Фани Пали Петраля заяви, че продажбата на билетите е голям проблем за правителството.

Организаторите на игрите обаче уверяват, че той ще бъде разрешен навреме. Те заявяват, че непродадените билети са евтини и че са останали, защото са предимно за футболни срещи и за непопулярни спортове.

Турция предостави на Гърция въздушни коридори над Северен Кипър

Във връзка с Олимпиадата Турция ще предостави на Гърция правото на прелитане на пътнически самолети във въздушното пространство над турската част на кипърската столица Никозия, съобщи турският вестник Миллиет.

По данни на вестника предоставените от Турция четири въздушни коридора над Никозия ще обслужват преди всичко рейсовете Гърция - Израел.

За пръв път в историята Турция предоставя на Гърция правото за прелитане във въздушното пространство над турската част на Кипър. Този жест на Анкара има за цел да подобри дипломатическите отношения между двете страни, подчерта председателят на Европейската организация по въпросите на сигурността на въздушната навигация Христос Петру.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?