Гърция въвежда данък "лукс" за коли, самолети, яхти и бижута

Гърция въвежда данък "лукс" за коли, самолети, яхти и бижута

С данък "лукс" ще бъдат облагани в Гърция редица стоки според новите икономически мерки за намаляване на бюджетния дефицит, съобщи гръцкият вестник "Катимерини" в четвъртък.

Луксозните коли и джипове ще бъдат облагани с въпросния данък със ставка между 10 и 30%. Десет на сто ще бъде данъкът върху автомобили със заводска цена между 17 000 и 22 000 евро, 20% - за цени в диапазона 22 000-30 000 евро и 30% - за коли със заводски цени над 30 000 евро. Двадесет на сто на данък "лукс" ще бъде налаган на самолети, хидроплани и хеликоптери за частна употреба. Освен това с 10% ще бъдат облагани стоки от кожа на влечуги (обувки, колани, чанти, куфари), други кожени облекла, обувки и аксесоари, бисери, скъпоценни и полускъпоценни камъни, спортни уреди.

Новият данък е част от антикризисния план на гръцкото правителство, целящ да намали дефицита на държавния бюджет с 4.8 млрд. евро. Конкретните предложения са за увеличаване на данъка върху добавената стойност с 2 процента до 21 на сто, увеличение на акцизите за горивата, тютюна и алкохола, замразяване на пенсиите и намаляване на възнагражденията и отпуските на държавните служители.

Нови стачки ще блокират Гърция

Европа подкрепи гръцките планове, но профсъюзите в страната ги осъдиха като непосилни. Двата най-големи синдиката - Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) обмислят обща стачка на 11 март, а в петък организират стачка от 12 часа до края на работното време, както и митинг пред парламента. От синдиката на гръцките комунисти ПАМЕ също призовават за обща стачка и митинг пред парламента утре.

Сграда на министерството на финансите продължава да е окупирана от сутринта от членове на ПАМЕ.

Държавните болници в Атина и Пирея ще обслужват само спешни случаи на 5 март заради 24-часова стачка, а в провинцията болниците ще работят с минимален персонал между 10 и 14 часа. Учителите и университетските преподаватели също обявиха, че в петък ще бъдат в 24–часова стачка.

Към нея се присъединяват и работещите в електрическата и в крайградската железница, в жп компанията ОСЕ, в трамвайния, тролейния и автобусния транспорт. Между 12 и 14 часа ще стачкуват и авиодиспечерите.

Трише: Абсурд е да се смята, че Гърция ще напусне еврозоната

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише определи като "абсурд" разговорите Гърция да излезе от еврозоната.

Напускането на еврозоната е абсурдна хипотеза. Днес Гърция е в много по-добро състояние, коментира Трише, визирайки производителността в страната.

Според него помощ за балканската страна от Международния валутен фонд би била неподходяща. На пресконференция във Франкфурт, Трише заяви, че "не смята за уместно МВФ да осигури помощ чрез стенд-бай или по друг начин на Гърция".

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу в сряда каза, че може да потърси съдействието на МВФ, ако партньорите от еврозоната не осигурят подкрепа за усилията на правителството му в борбата с бюджетния дефицит

Германски депутати предложиха на Гърция да продаде острови

В същото време продължи "закачката" между Германия и Гърция, която започна с медийни публикации в германски и след това в гръцки вестници с взаимни нападки и иронични забележки.

Гърция трябва да се замисли дали да не продаде няколко от островите си, за да погаси гигантския държавен дълг, заявиха в четвъртък представителите на управляващата коалиция в германския парламент Йозеф Шларман и Франк Шефлер, цитирани от Ройтерс.

"Длъжниците, които не могат да погасят задълженията си, продават цялото си имущество, за да се издължат към кредиторите. Гърция има сгради, компании и незаселени острови, които може да използва в качеството им на резерви за погасяване на дълга", каза Шларман.

"Канцлерът не може да помогне на Гърция. Гръцкото правителство трябва да предприеме радикални мерки и дори да разпродава имущество - например незаселени острови", каза Шефлер в интервю за в. "Билд" по повод на очакваната среща на Ангела Меркел с Георгиос Папандреу в петък в Берлин.

Публикацията във вестника бе озаглавена: "Фалирали гърци, продайте острови! И Акропола също!"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес