Гърция въвежда седемдневна карантина за влизащите в страната

Гърция въвежда седемдневна карантина за влизащите в страната

Гърция въведе седемдневна, вместо досегашната тридневна карантина за влизащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт, считано от днес, съобщиха от пресцентъра на МВнР в петък.

Мярката ще важи до 21 януари 2021 г.

Остава в сила изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната и попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и задължителното тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще бъде карантинирано за 14 дни.

При влизане в Гърция гражданите следва да са попълнили адрес на пребиваване (в PLF формата), където ще прекарат 7-дневната карантина. Те имат право да напуснат страната преди изтичането на карантината. Глобата за неспазване на карантината е 5 000 евро.

Остават ограниченията за преминаване на границата, като в периода от 23:00 ч. до 07:00 ч. това е забранено. За пътуващи граждани е разрешено преминаването само през ГКПП "Кулата-Промахон", а за тежкотоварни автомобили и през пунктовете "Нимфеа-Маказа", "Капитан Петко Войвода-Орменион" и "Илинден-Ексохи".

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?