Гърция вдига данъци и замразява пенсии

Правителството на Гърция публикува план за намаляване на дефицита на държавния бюджет с 4.8 млрд. евро, предаде АФП в сряда. Целта на програмата е да облекчи дълговата криза, в която страната се намира в последните няколко месеца.

Конкретните предложения са за увеличаване на данъка върху добавената стойност с 2 процента до 21 на сто, увеличение на акцизите за горивата, тютюна и алкохола, замразяване на пенсиите и намаляване на възнагражденията и отпуските на държавните служители.

По-рано премиерът на страната Георгиус Папандреу заяви, че държавата се намира в криза като във военно време и рискува да банкрутира, ако в най-скоро време не предприеме съответните мерки.

Гърция изпадна в тежко финнасово положение заради държавния си дълг, достигнал 130 процента от брутния вътрешен продукт, като положението се усложнява от факта, че повечето кредити са външни. Бюджетният дефицит към настоящата година възлиза на 9.1 процента от БВП, което е три пъти повече от позволените в еврозоната 3 процента.

Лидерите на най-големите страни от Европейския съюз неведнъж са заявявали, че могат да окажат подкрепа на Гърция, но още не е ясно под каква форма би станало това. От Атина се иска също така да намали държавните разходи и да повиши данъците.

След публикуването на гръцките планове курсът на еврото спрямо долара спря намаляването си и дори европейската валута леко поскъпна в хода на търговията с 0.12 цента до1,3623 долара.

Гръцките планове бяха осъдени от профсъюзите, но одобрени от Европейската комисия. Пенсионерите заплашиха с протести.

Тези решения ще помогнат за оздравяването на гръцката икономика, заяви председателят на Eврокомисията Жозе Мануел Барозу. Той подчерта, че "амбициозната програма на Гърция да се справи с бюджетния дефицит вече е задействана". По думите му мерките са правилни и много важни за постигането на дългосрочна финансова стабилност и възстановяване на конкурентноспособността.

Германия също приветства плана, тъй като той повишавал доверието в способността на Атина да се справи с кризата. Говорител на германското правителство обаче отрече възможността Берлин да предостави финансова помощ на Гърция при предстоящата в петък среща между Папандреу и германския канцлер Ангела Меркел.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?