Гърция все още е изправена пред ключови проблеми въпреки прогреса

Гърция все още е изправена пред "ключови предизвикателства” в борбата срещу кризата в публичните финанси, въпреки че е постигнала прогрес. Това е заключението на експертите от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), които пристигнаха в Атина, за да дадат оценка на усилията на гръцкото правителство.

"Въпреки значителния прогрес в редица области, остават ключови проблеми”, заяви представителят на ЕК Сервас Дерос, цитиран от Франс прес в четвъртък.

Положителната оценка на "тройката" дава зелена светлина за отпускането през септември на втория транш от заема за Гърция в размер на 8 млрд. евро.

Прогнозата на институциите е, че инфлацията в Гърция през 2010 г. ще достигне 4.75%.

Тройката признава, че по отношение на приходите целите не са постигнати през първото тримесечие, но предвижда да има подобрение през второто тримесечие на годината.

Остават отворени въпросите за преразглеждане на размера на държавния дълг, както и за намаление на служителите в губещите държавни организации. Едно от основните им изисквания е за прилагане на строг контрол и следене на разходите в осигурителните фондове, болниците и общините, както и необходимостта от либерализиране на пазара на труда.

Едно от предупрежденията на проверяващите е, че докато правителството значително ограничава разходите, местните власти продължават да харчат прекалено големи средства по неефективен начин.

Следващата проверка ще бъде през октомври

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?