Гърция заплашена от криза за ток заради сушата и затворените български реактори

Правителство и енергетици в Атина се молят за дъжд, за да бъдат избегнати евентуални сривове в енергосистемата през лятото заради спадналото ниво на водите в язовирите и особено заради спрения внос на електроенергия от България след затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, пише във вторник атинският в. "Етнос", цитиран от БТА.

Преценява се, че недостигът на електроенергия ще достигне рекордни нива през лятото и ще бъде между  10 200 и 10 300 мегавата. Експерти смятат, че този дефицит няма да може да бъде компенсиран от местните водноелектрически централи и от внос.

"2007 година ще бъде трудна за Гърция от гледна точка на пиковите натоварвания на електромрежата", прогнозира главният секретар на министерството на развититето Никос Стефану.

Според в. "Етнос" спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” от 1 януари е довело до ограничаване на вноса със 77% на електроенергия от България, а спадналите водни запаси се сочат като една от причините за снижаване с 41% на производството на ток във водноелектрическите централи. Ако засушаването продължи, ВЕЦ-овете ще лишат мрежата от 3 065 мегавата, предупреждават експерти.

Други причини, които те посочват, са рокадите в ръководството на Националната електрическа компания (ДЕИ), закъснялата подмяна на четири стари централи с мощност 1600 мегавата и изграждането на нови мощности. А това означава, че нито една от проектираните мощности няма да може да заработи преди 2009 г., смятат те.

За жалост изходът от тази ситуация е правителството да прибегне до извънредни мерки, които ще струват скъпо на фермери, индустриалци и на обикновения грък, пише още в. "Етнос".

Споделяне

Още от Балкани