Гърция започва преговори за допълнителен заем от МВФ

Гърция договаря нова програма за помощ с Международния валутен фонд. Паралелно с това в Атина текат преговорите за доброволно орязване на външния дълг поне със 100 милиарда евро, предаде БНР.

Потвърдиха се очакванията на финансовите експерти, че Гърция няма да бъде спасена от фалит дори и с втория заем от кредиторите в размер на 130 милиарда евро. Министърът на финансите Евангелос Венизелос в четвъртък съобщи за нови преговори с Европейския спасителен фонд по увеличаване на заема. До споразумение за новата сума ще се достигне след приключване на преговорите с частните кредитори за опрощаване на 100 милиарда от външния дълг.

Очаква се до няколко дни да се постигне споразумение за орязване на дълга, като лихвите по новите държавни облигации ще са 4%. Гръцкият премиер Пападимос притисна банките да се съгласят на доброволно орязване и ги заплаши, че иначе ще приложи закона за принудителна замяна на облигациите.

Пред изнемогващата гръцка икономика има само два пътя - да върне драхмата, която ще девалвира, или да продължи с рязко намаляване на доходите на гърците. Правят се последни усилия за спасяване на Гърция, коментират независими експерти в Атина.

Споделяне

Още от Европа