Гърция започва разследване на случаите с бруцелоза във ферми близо до България

Гръцките санитарни власти са започнали проверки в животновъдни ферми в страната и разследват причините за възникналите огнища на бруцелоза, съобщи в петък гръцкият новинарски сайт Ин нюз.

Проверката се наложи, след като двама български овчари, работили в гръцка ферма близо до град Ксанти, Северна Гърция, починаха от тежката болест в последните два месеца. Болестта се поражда от бактерии, които виреят в животни и чрез сурова или недообработена месна и млечна храна могат да попаднат в човека. Болестта не се предава от човек на човек.

Гръцкият заместник-министър на аграрното развитие Александрос Кондос обеща, че неговото ведомство ще работи през почивните дни и ще даде отговори на всички въпроси до понеделник във връзка с регистрираните случаи на бруцелоза, допълва информацията сайтът.

В четвъртък МВР съобщи, че още петима българи - мъже и жени, се лекуват от болестта в сливенската болница.

В петък БНР съобщи, че Националната следствена служба е разпоредила ексхумация на тялото на починалия преди два месеца в сливенското село Каравелово овчар Стоян Петров за потвърждаване на диагнозата бруцелоза. Издирват се всички българи, работили в гръцки ферми.

С доказана бруцелоза в момента са 9 овчари, работили в гръцки ферми край Ксанти. Общо 55 българи са работили там, но у нас са се прибрали половината.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?