Гърция заподозря тероризъм зад огромните пожари

Гърция заподозря тероризъм зад огромните пожари

Гръцките власти стартираха мащабни разследвания в понеделник по подозрение, че пожарите, опустошаващи цялата страна вече четвърти ден, са координирано дело на терористи. Антитерористичните отряди са разпитали 32 души, които са заподозрени за причиняване на палежите.

Освен версията за терористичните актове, втората насока на разследването е, че пожарите са причинени умишлено, за да се улесни след това строителството върху опустошените територии. Законът за борба с тероризма в страната обаче два по-големи правомощията на полицията и прокуратурата да арестуват заподозрени лица.

В същото време гръцките власти предложиха награда от 1 млн. евро за оказване на помощ за залавяне на лицата, отговорни за пожарите в страната, които взеха поне 60 жертви през последните четири дни.

Само в неделя са възникнали над 80 нови огнища. Говорител на гръцката противопожарна служба заяви, че в момента огънят е обхванал повече от половината страна, което е безпрецедентна катастрофа за Гърция. По данни от понеделник общо 42 са пожарите извън контрол в цялата страна.  

Гръцкият министър на обществения ред Вирон Полидорас смята, че става дума за "асиметрична заплаха" срещу Гърция и трагедията се дължи на организиран план. Разполагаме с открити взривни устройства, има и задържани. Злонамарените нападения на подпалвачи ни карат да мислим, че става дума за "асиметрична заплаха", каза министърът.

Древната Олимпия, която е рожденото място на Олимпийските игри, също беше заплашена, но пожарникарите успяха да я запазят. Министърът на културата Георгиос Вулгаракис пристигна в Олимпия, за да проследи усилията на спасителните екипи. Той посочи, че музеят и археологическите паметници са невредими.

Пожарите засегнаха огромни райони на Гърция, като особено силно бяха опожарени полуостров Пелопонес и зоните около столицата Атина и остров Евбея.

Застрашени са села в областта Илия на Пелопонес, а огненият фронт от Тайгет се насочва към Спарта, като заплашва да обхване големи горски масиви.

Пожарите на Пелопонес се оценяват като най-опустошителните, регистрирани в световен мащаб за последните 150 години, отбелязват гръцките медии, които критикуват правителството за слабата организация и големия брой жертви.    

Според последните информации 11 човека са хванати в капан от огнената стихия в гората край Аиглия. Остров Кефалония, където също бушуват горски пожари, в понеделник бе разтърсен и от земетресение с магнитуд 5.1 по скалата на Рихтер.

Епицентърът се намира на 300 километра западно от Атина, няма данни за жертви и разрушения.

Редица страни откликнаха на поисканата от Гърция помощ. Франция изпраща 4 самолета "Канадир" и 65 огнеборци, Германия - три противопожарни хеликоптера, Швейцария - два "Супер пума", Република Кипър -   шест пожарни коли и 60 огнеборци, Норвегия - 1 хеликоптер, Холандия -  три хеликоптера, Португалия -  един "Канадир", Румъния - един хеликоптер, Сърбия -  шест самолета, Словения -  1 хеликоптер и Израел - 25 огнеборци.

Гръцкият външен министър Дора Бакояни съобщи, че оферти за помощ са  постъпили и от правителствата на Русия и САЩ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изпратил съболезнователна телеграма до гръцкия си колега Костас Караманлис заради жертвите и катастрофалните загуби от пожарите в страната.

Албанският министър-председател Сали Бериша също изрази своята солидарност с гръцкия народ, като обяви, че предоставя помощ от 60 хиляди евро за пострадалите от пожарите.

Българският президент Георги Първанов от своя страна изпрати писмо до гръцкия си колега Каролос Папуляс, в което изразява голямата тревога и съпричасност към трагедията. Освен съболезнованията за загиналите в южната ни съседка, той изпрати информацията, че България е готова да помогне на Гърция да се справи с огъня.

Само преди месец заради липсата на достатъчно техника, пожар в района на Стара Загора бушува три дни и унищожи стотици хектари гора. Положението бе овладяно от дошъл на помощ руски самолет.

Споделяне

Още от Балкани