Гърция засега остава в плановете за "Южен поток"

Гърция засега остава в плановете за "Южен поток"

Плановете за строеж на трасе от газопровода "Южен поток" през Гърция до Италия не са окончателно изоставени, заяви вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев, цитиран от гръцкия в. "Катимерини" в четвъртък.

Изявлението на Медведев е по повод появили се миналата седмица информации в гръцки медии, че страната е изключена от плановете за "Южен поток", тъй като търсенето на гръцкия газов пазар не можело да покрие стойността на инвестицията.

 

"Няма все още окончателно решение по този въпрос. Разбира се, основното трасе е вече определено, но продължаваме да проучваме варианта да се изгради разклонение на "Южен поток" през Гърция до Италия, казал Медведев.

 

Той припомня първоначалните планове на руския гигант газопроводът да стига до австрийския газов център в Баумгартен и резервния план за второ трасе през Гърция до Италия. В крайна сметка обаче тези планове се промениха и решихме да изградим трасе през Словения, което ще стига до италианския град Тревизо, посочва представителят на "Газпром". Въпросът е, че сега търсенето на газ в Италия не е много високо, за да се иска изпращането там на допълнително количество синьо гориво, допълва Медведев.

 

Очакванията са на 7 декември 2012 г. край руския град Анапа да бъде направена символичната първа копка на строежа на морския участък на газопровода, чието реално изграждане обаче ще започне през 2014 г. след като приключат всички търгове по доставките на материалите и избора на изпълнители на строежа. Първите количества газ по тръбата с капацитет от 63 млрд. куб. м се очаква да потекат към Европа в края на 2015 г

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес