Гърция затваря границата с България за три дни

Сн. БГНЕС, архив

Гърция затваря границата си за български туристи за следващите три дни.

Електронният формуляр за влизане в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон" няма да работи до 14 юли, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати да влязат и ще трябва да отложат пътуването си за 15 юли.

Промяната е във връзка с новите правила в Гърция, които влизат в сила на 15 юли 2020 г. в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега - от 14 юли. 

От МВнР припомнят, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП "Кулата-Промахон" по несъществени причини са задължени да представят негативен PCR тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция.

Само пътници, които имат сертификат за негативен PCR тест, ще бъдат допускани да влязат в Гърция.

Днес от гръцкото посолство са уточнили, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство, се посочва в информацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България