Гърция затваря всички училища

Гърция затваря всички училища

Гърция затваря всички начални училища, детски градини и детски центрове до 30 ноември. Решението идва на фона на нарастването на случаите на коронавирус в страната.

"Затварянето на началните училища беше последното нещо, което искахме да направим. Това е мярка, показваща колко сериозна е ситуацията", се казва в изявление на здравния министър Василис Кикилиас.

Средните училища вече са затворени и всички уроци ще се провеждат дистанционно от понеделник. Повечето европейски държави държат училищата отворени по време на втората вълна от коронавирус, която е засегнала континента от септември, за разлика от март и април, когато бяха затворени по време на първите заключвания.

Световната здравна организация препоръчва училищата да бъдат затваряни само в краен случай.

В момента Гърция е във втора национална карантина, която изтича в края на ноември и включва полицейски час от 21.00 до 05.00 часа.

От края на октомври дневният брой на смъртните случаи в Гърция се е увеличил четирикратно, като от няколко дни се съобщава за 50 случая дневно, докато броят на инфекциите се е удвоил до около 3000 случая дневно.

От общо 1143 легла в интензивни отделения в цялата страна в петък 830 бяха заети, посочва БГНЕС.

"Следващите седмици ще бъдат изключително критични", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред гръцкия парламент, където информира депутатите за второто блокиране на страната след онова от март.

Страната с население от 10,9 милиона души е регистрирала 997 смъртни случая и 69 675 заразявания от началото на пандемията в края на февруари, повечето от тях през последните четири месеца.

Най-силно засегнатият район е северният град Солун, вторият по големина град в Гърция.

"Здравната система е на червено", предупреди министърът на здравеопазването Кикилиас. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус