Гърция затяга контрола над чужденците в страната

Гърция затяга мерките за контрол над постоянно пребиваващите чужди граждани в страната, предвижда подготвяният от правителството в Атина нов проектозакон за имигрантите, който ще бъде внесен в парламента през януари, съобщи в броя си от понеделник атинският в. "Елефтеротипия".

Целта на новия закон е да бъдат регистрирани пребиваващите постоянно в страната чужденци и да бъде ограничен имигрантският поток в страната, пише гръцкото издание.

Представители на правителството наскоро поискаха настойчиво да бъде сложен ред в страната след инцидента с похитения автобус преди две седмици, извършен от двама албанци. По този повод за нов имигрантски закон и ред настояха членове на правителството в последвалите парламентарни дебати.

Проектът за закон включва мерки за ограничаване на потока на икономически имигранти, а също и още по-строги изисквания за престой и санкции за нелегално пребививащите в страната. Ще бъдат въведени също и ограничения за посещения с цел работа в страната.

Предвижда се още всеки, който ще идва в Гърция, за да работи, да декларира и своя работодател, както и местоработата. Засилват се също охраната на границите и контролът върху туристическите визи от определени страни.

По официални данни в Гърция пребивават 700 хиляди чужденци, предимно албанци, чиято интеграция в обществото е сериозен проблем за страната.

Няколко десетки хиляди са и сезонните работници от България, по-голямата част от които работят по силата на двустранни спогодби за трудова заетост.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?