Гърция завидя за Бургас-Вльора

Малки са шансовете петролопроводът от Бургас до албанското пристанище Вльора да бъде построен поради високата му цена, смятат източници от гръцкото министерство на развитието, цитирани от атинския в. Апогевматини.

Коментарите идват два дни след подписването в София на тристранния меморандум между България, Македония и Албания за изграждането на трансбалканския нефтопровод, който се явява първата алтернатива на превоза на суровото гориво през Босфора, доведена до етап за стартиране на реалното строителство.

В. Апогевматини пише още, че оптимистичните оценки за реализацията на обекта показвали, че цената на тръбопровода ще бъде в границите на 1,2-1,3 млрд. долара, докато разходите за конкурентния на този проект петролопровод Бургас-Александруполис нямало да надхвърлят 800 милиона долара.

Гръцкото издание обаче пропуска, съзнателно или не, че докато трасето на Бургас-Вльора е с ясна дължина - 912 км, и маршрутът му е разчетен с малки възможни отклонения, то Бургас-Александруполис още не е с уточнено разположение, така че чисто ценово сравнение на обяваваните за конкурентни тръбопроводи не е коректно. Да не говорим за финансирането на двете съоръжения. За българо-албано-македонското са осигурени 900 млн. долара гарантиран заем, докато за руско-българо-гръцкото тепърва ще се изясняват източниците за финансиране.

Югозападната си съседка обаче явно е завидяла за по-ранното придвижване на Бургас-Вльора, отколкото подписването на политическото споразумение за Бургас-Александруполис, а те трябваше да се случат едновременно по предварителни разчети по време на срещата на ОССЕ в София на 6 и 7 декември. Затова и в. Апогевматини си позволява коментара, че "българското правителство е подписало меморандума за петролопровода Бургас-Вльора, за да извлече политически дивиденти от него /заради ниския рейтинг на премиера/ с оглед на предстоящите парламентарни избори в България през следващата година".

Добре поне, че изданието все пак оценява, че подписаният меморандум между България, Албания и Македония няма да повлияе на изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Това подчерта и българският премиер Симеон Сакскобурготтски при подписването на политическата декларация за подкрепа на проекта Бургас-Вльора във вторник. България има интерес от преминаването и на двете алтернативни трасета, каза министър-председателят ни.

Друг е въпросът дали петролните компании имат такъв. А икономическият интерес е по-важен за реализацията и на Бургас-Вльора, и на Бургас-Александруполис. Вярно е, че поради естеството на структурирането на петролния бизнес в Русия, от която фактически зависи Бургас-Александруполис, Кремъл има политически лостове за влияние върху старта на проекта, но сами по себе си политическите декларации петролопроводи не строят.

Споделяне

Още от Бизнес