Гърцки фермери блокират Кулата и пристанището в Пирея

Солидарни с протестиращите си на пристанището в Пирея колеги от най-южния гръцки остров Крит, фермерите от най-северния район на Гърция продължават блокадата на границата с България при пункта Промахон-Кулата.

От българската страна на границата отново има пет километрова опашка от камиони. Колоната продължава да се увеличава въпреки предупреждението, отправено вчера от граничните власти, че пунктът ще бъде затворен до сряда и съвета към превозвачите да използват другите два пункта на границата с Гърция – при Гоце Делчев и Свиленград.

ГКПП Кулата-Промахон днес и утре няма да бъде отварян, съобщиха от "Гранична полиция" във вторник. Това са потвърдили гръцките гранични власти на пункта. Няма да бъдат пропускани нито товарни автомобили, нито леки коли и автобуси. Изключение ще се прави само за хуманитарни случаи.

Същевременно около 1200 земеделци от остров Крит заедно с тракторите си остават на пристанището в Пирея. Във вторник от Крит са пристигнали още 100 земеделци.

Преградилите им пътя към центъра на столицата Атина полицейски части за борба с безредиците тази сутрин също са подсилени. При сблъсъците в понеделник полицията използва сълзотворен газ и арестува част от протестиращите.

Фермерите от Крит ще решават днес как да продължат протестните си действия, след като срещата им със заместник-министрите на икономиката и на земеделието не дадоха резултат.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?