Гасенето на пожара в Тянцзин с вода може да е причина за взривовете

Все още огнената стихия не е напълно потушена

Гасенето на пожара в Тянцзин с вода може да е причина за взривовете

В района на взривовете на индустриалния склад в Тянцзин и в цялата зона, в която се работи по ликвидиране на последиците, е констатирано наличие на цианид и на други опасни високотоксични химикали, съобщи китайското министерство на опазването на околната среда.

По данни на министерството в една от дренажните тръби в зоната на експлозиите съдържанието на цианид превишава нормата осем пъти.

В Тянцзин са спешно разположени 22 станции за наблюдение на околната среда. Пет от тях проверяват и качеството на водата. В района на ликвидиране на последствията от двата мощни взрива в нощта срещу четвъртък работят 214 военнослужещи от китайската армия, специализирани в радиационна, химическа и биологична защита.

Високопоставен китайски служител, цитиран от Ройтерс, защити действията на пожарникарите, които първи пристигнали на мястото на взривовете и се опитали да гасят мощните пламъци с водни струи. Това по-късно се оказало грешен ход, който вероятно е допринесъл за разрастването на пожара.

В склада за опасни и токсични химикали по времето на взрива имало имало амониев нитрат, калиев нитрат и калциев карбид, твърди полицията. Според агенция Синхуа няколко контейнера в склада се запалили преди експлозиите. Експерти по химическа защита, цитирани от Ройтерс, казаха, че калциевият карбид реагира с водата и се получава ацетилен - високоексплозивен газ. Именно това може да е бил причинило експлозията, след като огнеборците започнали да обливат с вода калциевия карбид, обясниха те.

Представител на пресцентъра на китайската противопожарна служба, която е в структурата на министерството на обществената сигурност, потвърди, че първата група от пожарникари е използвала вода.

"Ние знаехме, че вътре има калциев карбид, но не знаехме дали той е вече експлодирал", каза той.

"В онзи момент никой не знаеше това, пожарникарите не са глупаци", защити ги пресаташето.

Американският експерт по химическа защита Дейвид Легет, базиран в Калифорния, заяви пред Ройтерс, че ацетиленова експлозия може на свой ред да е детонирала амониевия нитрат. Между двата взрива в четвъртък вечерта е имало около 30 секунди, вторият е бил много по-мощен. Според него присъствието на амониевия нитрат дава лесно обяснение за мащабите на разрушението.

Според австралийския химически експерт Стюарт Прескот водата е подходяща за гасене на двата вида нитрати, посочени в склада, но за калциевия карбид е необходим прахообразен химикал. Именно така действаха пристигналите по-късно на мястото на взривовете в Тянцзин пожарникари.

Избухналият склад е бил транзитен и властите нямат ясна представа какво е имало вътре в момента на взривовете, каза служител от местната гражданска защита, цитиран от Асошиейтед прес. Според него това забавя и по-нататъшните действия на спасителните екипи, защото на мястото на катастрофата продължават да се смесват различни химикали с потенциално опасни последици. Така на всеки етап може да се получи химическа реакция или експлозия, добави той.

Първата пожарникарска бригада е пристигнала в началото на пожара, преди първата експлозия. В последвалия първи взрив са загинали 17 огнеборци, а десетки са ранени. Все още има изчезнали от тях, които трескаво се издирват и чиято съдба предстои да се изяснява. Тази сутрин спасители са измъкнали жив пожарникар, останал притиснат под развалини в продължение на 32 часа. Той е настанен в болница с травми на лицето, гръдния кош и ходилата, съобщи Централната китайска телевизия, цитирана от АП.

До момента загиналите са 54. Около 700 са ранените, 71 от тях тежко.

Над огромна площ около мястото на взривовете и тази сутрин продължават да се издигат стълбове от дим. Още има непотушени огнища. Разрушенията обхващат огромен периметър. Има срутени стени на 2 км от взрива. Опожарени са хиляди леки коли и други автомобили - някои от тях чисто нови, складирани на пристанището. Силно затруднена е дейността на самото пристанище - 10-о по превоз на контейнери в света, намиращо се близо до избухналите складове. От редица пристанищни сгради са останали само обгорели железобетонни скелети. Наоколо се търкалят повредени контейнери, пълни със стоки, описва Ройтерс.

Всекидневникът "Чайна дейли" съобщи, цитиран от БТА, че е арестуван мениджърът на логистичната компания "Жуйхай", която е собственик на складовете край пристанището. Администрацията по безопасност на корабоплаването в Тянцзин съобщи, че при проверка преди две години компанията е нарушила правилата за съхранение на опасни стоки. От проверените 4325 контейнера пет се оказали неправилно пакетирани. На сайта на компанията се казва, че тя има разрешение от правителството да борави с "опасни стоки". Телефоните, посочени на сайта, обаче са изключени, а компанията не отговаря на имейли, изпратени до нея.

Президентът на Китай Си Цзинпин е казал, че виновните за трагедията трябва да бъдат сурово наказани.

Китайското правителство обяви днес,че започва общонационална проверка на опасните химикали и експлозиви, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Държавния съвет (китайския кабинет). "Трябва да извлечем дълбоки поуки от експлозиите в Тянцзин", се казва в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят