Гастарбайтери се канели да нападнат Москва с "майката на Сатаната"

Гастарбайтери се канели да нападнат Москва с "майката на Сатаната"

Московски съд остави вчера под стража трима задържани от Федералната служба за сигурност (ФСС) предполагаеми терористи. Това са Давлатер Ходжаев, Давронзод Сийовуши и Сулаймон Бурхонов. Последният от групата не бе доставен засега в съда - той явно дейно сътрудничи на следствието, пише руският вестник "Комерсант".

ФСС информира по-рано, че е задържала гражданин на Русия и трима на централноазиатски държави, подготвяли самоубийствени атентати на транспортни обекти и търговски средища в Москва.

Сийовуши и Бурхонов направили самопризнания, а Ходжаев заявил, че бил "поканен", но "не искал" да участва и съжалявал за станалото.

Печатът съобщава подробности за открита от силите на реда лаборатория край Москва, където арестуваните са изготвяли експлозиви и взривни устройства. Намерените бомби и части за тях са изпратени за експертиза; от заподозрените са конфискувани също автомати "Калашников", гранати и патрони, посочва "Комерсант".

ФСС съобщи, че сред задържаните има пратеник на организацията "Ислямска държава", ръководел групата по указания на нейни главатари, намиращи се в Сирия. Това са ислямистите Назаров и Ширинджонов, отдавна обявени за международно издирване, добавя вестникът.

По предварителни данни бойците на ИД са правели от ацетон и кислородна вода мощен експлозив - ацетонов трипероксид, уточняват източници на "Комерсант" и "Московский комсомолец".

Веществото на практика не се прилага за военни цели, защото е твърде летливо, чувствително към удар и нагряване. Затова направата на взривни устройства с ацетонов трипероксид е крайно опасно занимание. Терористите го наричат "Майката на Сатаната", добавя "Московский комсомолец".

На 31 юли ФСС задържа в Подмосковието двама симпатизанти на ИД от Централна Азия, които според ведомството също замисляли атентати, напомня "РБК".

ФСС обясни, че двамата "общували с членове на ИД от Сирия и чакали указания за покупка на огнестрелни оръжия, компоненти за експлозиви саморъчна направа и за избор на обекти за терористични атентати". А на 25 май в Москва бяха задържани други четирима бойци на ИД, които по данни на ФСС готвели атентат в столичния градски транспорт, допълва "РБК".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?