Гастарбайтерите се връщат в Русия

Гастарбайтерите се връщат в Русия

Гастарбайтерите се връщат в Русия, отбелязва в заглавие "Независимая газета". Според анкетите конкуренцията с мигрантите изобщо не радва повечето хора в страната, добавя вестникът.

Оттокът на чуждестранна работна сила от Русия заради икономическата криза постепенно спря. Експерти твърдят, че броят на мигрантите тази година неизбежно ще нарасне. Споделят и опасения, че връщането им в Русия може да предизвика конфликти и протести на етническа почва. Все по-силно е и социалното недоволство сред самите гастарбайтери, се казва в материала.

През последните месеци в Русия са пристигнали нови близо 200 000 мигранти - притокът им се е върнал на равнището отпреди кризата. Според доклад на Руската академия за народно стопанство и държавна служба през 2017 г. в страната се очакват нови 280 000 пришълци от чужбина.

Вероятно ще пристигнат около 600 хиляди души, а ще си заминат близо 300 хиляди, уточняват експертите. Това ще се дължи на подобрената икономическа ситуация в Русия и на влошената - в страните, откъдето идват трудови мигранти. Естествено става дума главно за хора от страните в ОНД. А броят на чужденците от други държави, напротив, рязко намалява - от около 1,4 милиона през 2013 се е стопил на едва 567 хиляди миналата година.

Броят на мигрантите, живеещи в Русия, всяка година расте и през 2016 г. е стигнал 2,6 милиона души, заявява Вячеслав Поставнин, оглавяващ неправителствения фонд "Миграцията през 21-и век". В т. нар. сива зона според него може да се крият "още десетки, дори стотици хиляди души".

Местните хора в Русия протестират против връщането на трудовите мигранти в страната - недоволни са, че пришълците подбиват цените на трудовия пазар, дразни ги и експанзията на чужди култури. Мнозина са убедени, че мигрантите не носят никакви ползи на гражданите - от тях печелят само компаниите, използващи евтина работна ръка, и чиновниците (събиращи такси във връзка с престоя им в Русия, б. р.). Неправителственото Московско бюро по правата на човека публикува доклад, според който към края на 2016 г са зачестили нападенията срещу чужденци. Споменава там също, че се засилва дейността на националистическите групи, пише всекидневникът.

Според социолози от центъра ВЦИОМ 78 на сто от анкетираните жители на Русия искат в момента да бъде ограничен притокът на мигранти в страната, 60 на сто заявяват открито, че не харесват хората от други етноси, 52 процента изтъкват, че има противоречия между кореняците и пришълците. Четирийсет и двама на всеки сто запитани се страхуват от безредици и конфликти на етническа почва в Русия.

"Не виждам нито една стъпка към интеграция" на новопристигналите в руския бит, твърди Вячеслав Поставнин. Властите в Русия "твърде се увличат да критикуват Запада и не забелязват, че сами повтарят неговия сценарий. Не бих се учудил, ако експлозии на етническа почва започнат и у нас", предупреждава руският общественик.

Споделяне

Още от Свят