Гати Ал Джебури набеден и за пране на пари

Гати Ал Джебури е управител на лондонска фирма, за която има съмнение, че е участвала в пране на пари от България, съобщи Инфо радио, като се позова на два източника от банковите среди.

Според радиото, бившият заместник-министър на финансите е управител на лондонската фирма "Александра Партнърс", която превежда и получава пари по банков път от българската "ПИК" ООД, собственост на семейство Джебури.

Гати Ал Джебури бил разпоредил трансфер на 600 000 долара между двете фирми.

Според Инфо радио, бившият зам.министър е нарушил валутния закон и закона срещу пране на пари, както и закона за държавния служител, защото на държавен пост е управлявал частна фирма.

Проверка на mediapool.bg показа, че БНБ е отказала да регистрира кредит от чужбина за фирма "ПИК" на стойност 600 хил.щ.долара. Фирмата се води на името на жената на Джебури Йорданка и се занимава със счетоводна и консултантска дейност.

Парите е трябвало да послужат за погасяване на друг кредит на "ПИК", получен отново от чужбина през миналата година, който обаче не е регистриран в Централната банка. От БНБ обясниха, че в подадените от "ПИК" документи е имало пропуски, заради които кредитът не е регистриран. Нищо обаче не пречело след отстраняването на тези пропуски да бъде подадено ново заявление.

Според наредба на БНБ, подобни сделки на сума над 2 000 лв. се регистрират от подуправителя, ръководещ Банково управление. В момента тази длъжност се заема от Божидар Кабакчиев.

На сайта на банката е публикуван специален формуляр, който трябва да бъде попълнен. В него се иска пълна информация за страните по сделката и условията на кредита. Подуправителят се произнася по всяко едно заявление в седемдневен срок.

Министърът на финансите Милен Велчев определи като политическо лешоядство атаките към Гати ал Джебури. Според него не се знае дали в този случай става въпрос за пране на пари, за да се занимава с това Агенцията за финансово разузнаване.

Велчев каза, че ако наистина има случай на пране на пари, то Агенцията за финансово разузнаване трябва да е получила сигнал от БНБ. Тя от своя страна получава сигнали от банките. Според министъра, ако не е получен сигнал от БНБ, то не става въпрос за пране на пари.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?