Газ без посредници за България, когато изтекат сегашните договори

Газ без посредници за България, когато изтекат сегашните договори

Преминаване към преки договорни отношения между “Газпром“ и “Булгаргаз“ няма да има, преди да бъдат изпълнени всички действащи споразумения между руския газов гигант и българската страна, заяви на пресконференция в Москва вицепрезидентът на “Газпром“ Александър Медведев, цитиран от БНР в сряда.

Всички споразумения трябва да бъдат спазени и изпълнени докрай, допълни Медведев.

Ден по-рано изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов намекна за отказа на Русия да премахне посредниците. Преминаването към пряк договор бе поискано от България след януарската газова криза. София настоя да остане само контрактът с дъщерната компания на “Газпром“ - “Газпром експорт“, която доставя на най-ниски цени горивото, но и количествата ѝ са най-малки. Изрично бе поискано отпадането на другите фирми, транспортиращи руския газ у нас - “Овергаз“, чийто дял в доставките е около 70 на сто, и “Винтерсхал“. И двете фирми са с контролиращо акционерно участие на “Газпром“, чийто президент Алексей Милер заявил пред Гогов, че има проблеми с развалянето на договорите.

Основно контрактите изтичат в края на 2010 г., но “Овергаз“ има договор за частични доставки, който изтича през 2013 г. Преди два месеца друг представител на “Газпром“ Станислав Циганков, шеф на международния отдел на компанията, заяви, че по-скоро ще се търсят директни договори с производители след 2011 г. и ще се игнорира “Булгаргаз“.

Още при подписването на споразумението за промяна на газовия договор през декември 2006 г., с което действието му бе удължено до 2030 г., стана ясно, че ново договаряне на конкретните параметри за доставки ще има през 2012 г.

Руският газов монополист вече влезе в тежка съдебна битка със съакционерите си в дружеството “РосУкрЕнерго“, което доставяше суровината за Украйна, но след януарската криза бе премахнато при сключването на новия договор между Москва и Киев. Вероятно “Газпром“ не иска да повтаря това и с “Овергаз“ и “Винтерсхал“

Темата за преки договори с "Булгаргаз" обаче продължава да се обсъжда, каза още Медведев в сряда.

Очакванията на българската страна са за още една среща между Милер и Гогов преди летните отпуски. На нея трябва да се обсъдят последните бележки, дадени от двете страни при срещата в края на май в Москва между шефовете на компаниите.

Русия е коментирала като прекалено ниски предложените от “Булгаргаз“ цени и е обвързала директно договора със съдбата на газопровода “Южен поток“, който може да замени част от сега транзитираните количества руски газ през българска територия, както и директно да ползва част от българската газопреносна мрежа.

Медведев назова също така средната цена на руския природен газ за 2009 г. Тя ще надвиши 280 долара за 1000 куб. м, предаде РИА Новости.

През март прогнозите на вицепрезидента на “Газпром“ бяха за средни цени от 260 долара. По думите на Медведев нивата са като тези през 2007 г., докато през 2008 г. газът достигна средногодишна цена от 409 долара за 1000 куб. м. Отчетеното от монополиста намаление на потреблението на руски газ в Европа е 11 на сто, “което е съществено, но не драматично“. Вече обаче се забелязва увеличение на консумацията в ЕС, отбеляза още зам.-шефът на “Газпром“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?