Газ и солидарност

Владимир Путин и председателят на "Газпром" Алексей Милер. Снимка: kremlin.ru

На шеметната конференция на ГЕРБ в неделя пред няколко хиляди активисти от градове и паланки партийният лидер Бойко Борисов сред многото обещания и задачи посочи и "диверсификация на газа".

Какво точно имаше пред вид вече беше ясно. В разпространените от пресцентъра на ГЕРБ на 27 март акценти в предизборната програма "България във вярната посока" се сочи: "Довършване на строителството на всички газови връзки и участие в проектите Южен поток и Набуко-запад с цел по-ниски цени на вносния газ." Програмата завършва с думите "Имаме воля".

Има воля да се реализира поставеният преди европейския руски проект за газов коридор под Черно море, договорът за който правителството на ГЕРБ подписа през ноември миналата година, без да даде смислени мотиви на обществото каква е изгодата на България от него.

Не стана ясно къде са "по-ниските цени на вносния газ" при положение, че България ще плаща кредит от над 3 млрд. евро, който ще вземе от Русия за изграждането на българския участък, като не получава транзитни такси в продължение на 15 години и междувременно губи част от таксите от транзита по съществувите газопроводи, от които част от потока ще бъде отклонен към новата тръба.

Въпросът не е нов. Русия, без да прави гръмки изявления, бди за изпълнението на договора, както стана ясно и от изявление на посланик Юрий Исаков тези дни.

"Русия следи внимателно да се изпълняват в срок дейностите по проекта “Южен поток” - каза на 21 март Исаков в публична лекция на тема: "Външнополитическите приоритети на Русия и перспективите на българо–руските отношения”.

“Изхождаме от факта, че предишното правителство и неговият министър-председател Бойко Борисов нееднократно, в това число и по време на срещите с нашия президент Владимир Путин, e дал 100% гаранция, че ще бъде дадена зелена светлина за реализирането на този проект в България, за неговата изгода не само в руско-български план, но и в европейски”, каза Исаков и добавя, че Русия и България имат ясни междудържавни уговорки и задължения по проекта “Южен поток” и ги спазват.

Аргументът за изгодата за Европа се чу и от българска страна при подписването на договора.

А ето как реагира друга посткомунистическа европейска държава на руско предложение за нов транзитен газопровод: "Полша няма нужда от гориво, което се използва за постигане на политически цели и няма да участва в каквито и да е опити да ес изолира Украйна от транспортирането на газ чрез заобикалящи я газопроводи". Думите са на полския министър-председател Доналд Туск. Цитира ги в понеделник руският в. "Ведомости".

Става дума за руското предложение за изграждане на втора тръба на съществуващия газопровод Ямал - Европа II. Русия иска новият газопровод от ямалското находище в Западен Сибир да достигне до Унгария и Словакия през Беларус и Полша. Руски експерти оценяват проекта като политически - стремеж на Москва да укрепи позициите си в преговорите с Украйна по въпроса за експлоатацията на газопреносната ѝ мрежа. Проектът за новия газопровод е политическа игра, тъй като той няма никаква икономическа обосновка - гласи друго мнение на анализатор, цитирано от "Независимая газета".

Дали Полша ще открие икономически интерес и ще подпише договор е въпрос на бъдещето и на анализи, каквито нейните експерти несъмнено ще направят, вероятно без да се съгласяват с 15-годишен гратисен период за транзитните такси. Засега има само меморандум за намерения между две фирми - полската "Европолгаз" и руската "Газпромекспорт", който според официални полски източници не означава поемане на някакви задължения.

Че "Южен поток" има същата цел като новата руска оферта беше ясно още щом се появи идеята. За фактора "Украйна" на газовата шахматна дъска в България не се чу нито тогава, нито сега. България на тази дъска е пешка, каквато Полша не желае да бъде.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?