Газа блокирана след палестинска въоръжена атака

Израел затвори ивицата Газа в петък, след като шестима израелци бяха убити при атака на въоръжени палестинци на контролно - пропускателния пункт Карни, най-наторения между Газа и Израел.

Въоръженото нападение беше първият тест за новоизбрания палестински президент Махмуд Абас, който наследи на поста Ясер Арафат след победата на 9 януари.

Малко след атаката израелски хеликоптер изстреля две ракети по намиращ се наблизо палестински бежански лагер и рани един човек.

Първата реакция на Абас беше, че последните нападения, както и стореното от Израел през миналата седмица, когато бяха убити 9 палестинци, не са от полза за мира.

Той призова за прекратяване на четиригодишното насилие.

По ивицата Газа в петък хиляди палестинци тържествуваха по повод въоръжения сблъсък от предишната нощ на пропускателния пункт.

Освен шестимата израелци в сблъсъка бяха убити и трима въоръжени палестинци.

Отговорност за нападенията поеха три палестински групировки: Хамас, Народният комитет за съпротива, както и Бригадите на мъчениците от Ал Акса - въоръженото крило на оглавяваната от Абас организация Фатах, припомня Ройтерс.

Хамас обяви по-късно, че нападението на КПП Карни не било послание към палестинския президент Махмуд Абас, а акт на самозащита срещу ескалирането на насилието и политиката на целенасочени убийства и навлизания в палестинските територии от израелската армия.

Израел призова Абас да залови отговорните за нападението.

По-рано Абас е заявявал, че няма да подхожда силово към палестинските въоръжени групировки, като предпочита да оказва натиск върху тях, за да се съгласят на взаимно примирие с Израел.

Веднага след атака Израел обяви, че затваря до следващо нареждане КПП-то, където е станала атаката. Въпросният пункт е основната търговска артерия към ивицата Газа и е от жизненоважно значение за снабдяването на 1,3 - милионното палестинско население там.

Междувременно израелският върховен съд нареди правителството да спре изграждането на защитната стена край Ерусалим, тъй като не е изпълнено поставеното от съда през юни миналата година условие да бъдат минимални трудностите за местното палестинско население в резултат от заграждението.

Съдът иска от правителството в едноседмичен срок да обясни защо 30 -километров участък от стената е откъснал девет палестински села с население от 35 000 души от земите им.

Споделяне

Още от Свят