Газът може да поевтинее още - до 42-43% от април

Критики срещу КЕВР, че не отразява спада в цената на тока, а оставя парите на държавната ТЕЦ

Газът може да поевтинее още - до 42-43% от април

Природният газ може да поевтинее повече от сега предвиденото от "Булгаргаз" и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаление на цената с 40.49 процента от 1 април. Това стана ясно в четвъртък по време на обществено обсъждане в комисията на цената на природния газ през април, следвайки новата формула за образуване на тарифата на синьото гориво, договорена с руската "Газпром", договорена в началото на март.

Причината за очертаващото се допълнително сваляне на цената е в значителния спад на цените на петролните продукти и деривати и на газовите борси, отбелязани в последните 20 дни."Това със сигурност означава допълнително намаление", отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Според него това може да прибави още 2-3 процента към сега изчисленото намаление и то да е 42-43 на сто спрямо сегашните цени.

Председателят на КЕВР Иван Иванов отвърна, че регулаторът ще изиска от държавното дружество актуална информация с данните към 31 март, за да вземе окончателното си решение за цената през следващия месец.

В четвъртък цената на петрола сорт Брент падна до 26.55 долара за барел, а на американския лек петрол - до 23.52 долара за барел. На природния газ в момента цената се движи под 9 евро за мегаватчас.

Разглежданата засега цена на газа за българския пазар е 26.21 лв./МВтч без ДДС и други такси за пренос и достъп.

Иванов каза, че засега не може да уточни датата на заседанието за вземане на крайното решение за газовата цена предвид обстоятелствата с мерките срещу разпространението на коронавируса. Вероятно то ще е на 31 март, за да се разгледат допълнителните разчети на "Булгаргаз".

Регулаторът обсъжда публично в продавано онлайн заседание и цените на електрическата и топлинната енергия в резултат от намалението на цената на природния газ. По скайп се включиха директорите на топлофикационните дружества в София, Бургас и Перник, които казаха, че приемат предложеното намаление на цената на газа.

За определените от КЕВР цени на топлинната енергия тримата шефове казаха, че ги приемат, но директорът на столичното парно Александър Александров изрази притеснения от това, че цената ще се сменя всеки месец.

За топлинната енергия се предвижда цената да се намали с между 8 и 25 на сто в страната, а за тока да не се променя.

Аргументът на КЕВР да реши да не намалява засега цената на електрическата енергия, а да изчака новия регулаторен период от юли, е възникналите допълнителни разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) заради решение на енергийния министър fот януари на регулирания пазар да започне да продава държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Включването на въглищната централа на пазара за бита и малкия бизнес със сигурните цени ще натовари фонда с над 96 млн. в. допълнителни разходи. Според изчисленията на КЕВР сумата се равнява на спестяванията от евентуалното поевтиняване на електроенергията заради свалянето на цената на природния газ и съответното поевтиняване на тока, произведен по комбиниран начин от топлофикациите. Така целият ефект от поевтиняването на газа ще отиде в държавната въглищна централа, която и след неправомерната финансова инжекция от 600 млн. лв. остава на колосална загуба.

По време на заседанието комисията бе разкритикувана, че от доклада ѝ не става ясно как точно са направени сметките за допълнителните разходи на ФСЕС в размер точно на тези 96 млн. лв., които ще се икономисат от спада на цената на газа.

Националният омбудсман Диана Ковачева се включи също по скайп в заседанието и отбеляза, че е против намалението в цената на природния газ, което при това се очертава да е по-голямо от сега дискутираното, да не се отрази в сметките на гражданите за електроенергия.

"В условията на пандемия очакванията на гражданите, че намалението на цената на газа ще се отрази и върху електроенергията, са легитимни и оправдани. Това ще им даде глътка въздух", коментира националният обществен защитник. Според нея няма категорични доказателства, че спестяванията от поевтиняването на газа в цената на тока са съпоставими с възникналите заради включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар разходи на ФСЕС.

Иван Иванов посочи, че всички становища но цените на природния газ, електрическата и топлинната енергия могат да се внасят в регулатора до 17 часа на 27 март, петък.

Предстои насрочване на закритите заседания за окончателно решение по трите казуса.  

На заседанието бе коментирано още, че внесените от "Блугаргаз" предложения за промяна на цените на газа със задна дата от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г. чакат одобряването на законови поправки, които да позволят на КЕВР да взема решения със задна дата.

Макар пармалентът чмеждувременно да реши да прекъсне редовните си заседание заради мерките срещу коронавируса, стана ясно, че следващата седмица ще има заседание на енергийната комисия, която да разгледа именно промените, касаещи възстановяването на над 150 млн. лв. от свалянето на цената на руския газ със задна дата на крайните потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?