Газът може да поевтинее с над 6 на сто от юли

Газът може да поевтинее с над 6 на сто от юли

Газът да поевтинее с 6.61% от началото на юли предлага компанията "Булгаргаз", съобщиха от дружеството. Ако Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеме предложението, 1000 куб. метра синьо гориво ще струват с 34.62 лв. по-малко в сравнение с цената за второто тримесечие.

Прогнозното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Така цената от 1 юли 2015 г. според "Булгаргаз" би трябвало да е 489.10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" за утвърждаване цена на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в енергийния регулатор на 10 юни. Обявеното сега очаквано поевтиняване на газа е по-малко от анонсираното от директора на обществения доставчик Петьо Иванов преди около месец и половина намаление на цената с около 10%.

От 1 април отново по предложение на "Булгаргаз" КЕВР намали цената на суровината с 13.17 процента. Това доведе до поевтиняване и на тарифите на топлофикациите, но с по-малко от очакваното. Парното и топлата вода поевтиняха в различните градове с между 0.09 и 8 на сто от април. Засега топлофикационните дружества настояват услугите им да поскъпнат от юли с между 5.46 и над 30 процента. Изключение прави само дружеството в Бургас, което предлага поевтиняване с 2 на сто.

От 1 юли трябва да има и нови цени на тока. По-рано през деня министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че няма основания той да поскъпне.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес