Газът поскъпва с 15.6 на сто, парното – с 10%

Газът поскъпва с 15.6 на сто, парното – с 10%

Януарско поскъпване на природния газ с 15.61 на сто и последващо средно увеличение на цените на топлоенергията с 9-10 на сто, изчислиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в четвъртък, след като от “Булгаргаз“ поискаха вдигане на цените им за първото тримесечие на 2010 г. със 17.02 процента.

Калкулациите на регулатора са за цена на газа от 432.54 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което е с близо 60 лв. повече от настоящата тарифа. При такава стойност на синьото гориво парното отопление в цялата страна ще поскъпне с между 1 и 12 процента,

В София повишението на цената на топлоенергията ще е с 9.4 процента, в Пловдив - с 9.3 на сто. В Плевен парното ще струва с 10.4 процента повече, а в Бургас ще поскъпне с 9.9 на сто.

Обявеното сега повишение на цените на газа и на парното е по-голямо от прогнозираното на по-ранен етап от ДКЕВР увеличение от 8-10 на сто.

Разчетите на регулатора обаче предизвикаха недоволството на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Те изпратиха отворено писмо до финансовия министър, шефа на ДКЕВР, ресорния зам.-министър на икономиката и до шефа на “Булгаргаз“, в което посочват, че не са удовлетворени от планираното поскъпване на газа и от промените, предвиждани от енергийния регулатор за ценообразуването на суровината

Според тях възможностите ДКЕВР да отлага поскъпвания на газа за два периода и да коригира приходите на “Булгаргаз“ в следващо тримесечие засилват кръстосаното субсидиране на топлофикациите за сметка на индустрията.

Поскъпването на газа с 15.61 на сто е значително и не кореспондира с пика на икономическата криза в България, посочват още индустриалците. По думите им цените отново се определят непрозрачно.

Намалението в консумацията от индустрията е над 40% по данни на „Булгаргаз”, което означава че “Булгаргаз” закупува количества от по-евтините договори за доставка, допълва председателят на БФИЕК Константин Стаменов.

Той допълва, че през цялата 2009 г. цените на газа в България са били два пъти по-високи от цените на спот пазарите в Европа. Продажбите на European Energy Exchange се движат между 8 и 14 евро/МВч за периода януари-ноември 2009 г. , а най-ниската цена на газа у нас е било през трето тримесечие на годината – 19.96 евро/МВч.

Споделяне

Още от Бизнес