Газът поскъпва с близо 13% през февруари

Газът поскъпва с близо 13% през февруари

Почти два пъти над първоначално планираното поскъпва природният газ от 1 февруари заради ръста с 45 на сто през предходния месец на европейските борси. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране, която утвърди по-високи с близо 13 на сто цени на държавния обществен доставчик "Булгаргаз" в понеделник.

Първоначалните изчисления на дружеството бяха за увеличение с над 7 процента, но поскъпването на петрола и газа на световните пазари наложи корекция.

Така през февруари "Булгаргаз" ще продава на газоснабдителните и топлофикационни дружества суровината по 30.39 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 15.54 евро по фиксинга на БНБ. През януари газът се търгуваше за 26.93 лв/МВтч без данъци и такси.

Въпреки по-големия от първоначално заявения ръст на цените те остават по-ниски от тези на европейските пазари, които са около 20 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз". Причината за това е, че газовото дружество ползва количества от газохранилището в Чирен, които са били нагнетени през лятото, когато цените бяха по-ниски. В тарифите са вкарани и количествата азерски газ, които страната ни доставя от края на декември 2020 г. и които са вързани с цените на суровия петрол, чийто ръст през януари е около 10 процента

Цените на топлофикациите няма да бъдат променяни, тъй като потенциалните промени на цената на газа са калкулирани в годишните тарифи за парното и електроенергията на топлофикациите, валидни до края на юни 2021 г., припомниха от енергийния регулатор.

Споделяне

Още от Бизнес