Газът поскъпва с около 13% от април и още над 3% от май

Газът поскъпва с около 13% от април и още над 3% от май

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" поиска енергийният регулатор да му одобри повишение на цените с около 13 на сто през април и прогнозира ново – около 3.5% поскъпване, за май.

В момента цената на природния газ е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси. Предложението на дружеството е за априлска цена от 32.32 лв. за мегаватчас без ДДС и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. За май се очаква цената да е 34.44 лв./МВтч, но и двете тарифи вероятно ще претърпят промени, тъй като до края на март има още 20 дни, в които движението на цените на европейските газови борси ще оказва влияние за точните разчети за цената у нас през април. Същото се отнася и за тарифите през май, защото "Булгаргаз" внася финално на първо число разчетите си за цената от същата дата.

Предложението за цената през април е по-ниско от прогнозата на доставчика от преди месец. Тогава разчетите бяха за тарифа от 33.41 лв., а сега са за 32.32 лв. Реално очакваната за идния месец цена се отлага за май.

Окончателните разчети обаче ще зависят от котировките както на газа, така и на петрола през всичките дни на април и май, съответно за месечната цена

Споделяне

Още от Бизнес