Газът ще поевтинее, макар и само с 1.3 на сто

Газът ще поевтинее, макар и само с 1.3 на сто

Поевтиняване с 1.3 на сто на природния газ от октомври, е предложил общественият снабдител “Булгаргаз“ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в четвъртък.

Съобщението дойде след направено малко преди това от премиера Бойко Борисов изявление пред журналисти в Камчия, че “медиите прогнозираха скок на цената на газа за зимния период, но тя ще намалее, може да е с един процент, но ще падне“.

Преди месец от “Булгаргаз“ изчислиха и обявиха предварителните си очаквания за поскъпване на суровината с 3 процента, основно заради двойно увеличените през зимния сезон количества синьо гориво. Така обемите, получавани по по-ниската цена в договорите с тримата доставчици, намаляват и ефектът им върху крайната цена отслабва.

Още тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че ще се направи всичко възможно цената на газа да се намали с частично осигуряване на суровина от местния добив на “Мелроуз“ до терена “Галата“, където компанията откри три нови находища.

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че е оптимист за запазване или понижаване на цената на газа заради движението на петролните пазари и въвеждането на нови правила за определяне на тарифите на синьото гориво, които прецизират разликите във валутните курсове.

От прессъобщението на “Булгаргаз“ в четвъртък става ясно, че с “Мулроуз“ е постигано споразумение за включване на известни техни количества в потреблението през четвъртото тримесечие на годината, но не се посочва точно какви обеми са договорени.

Отчетен е и ходът на котировките на алтернативните горива на средиземноморските борси, осреднения курс на българския лев спрямо щатския долар, количества природен газ, заявени от потребителите, както и постигнатите през последните месеци допълнителни споразумения с доставчиците на руски газ и “Мелроуз“.

Така предложението на “Булгаргаз” е за цена от 535.10 лв. без ДДС за 1000 куб. м. Спрямо действащата цена това е намаление от 7.40 лв.

Заявлението не отчита недовзетия приход от над 78 млн. лв., които дружеството трябваше да получи през първата половина на годината, ако регулаторът му бе определял цени, отговарящи на тарифите на входа на българската газова мрежа ДКЕВР обаче всяко тримесечие натискаше ръста на цените.

Според “Булгаргаз“, ако енергийната комисия реши да им възстанови тази сума, всъщност цената на газа трябва да се увеличи с 92.65 лв. на 1000 куб. м без ДДС.

Това обаче надали ще се случи, въпреки че Семерджиев призна, че в определен момент ДКЕВР все пак трябва да възстанови недовзетия приход на държавната компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес