Газът у нас поевтинява над 20 процента от април

Газът у нас поевтинява над 20 процента от април

Намаление на цената на природния газ на българския пазар с 20.62 на сто от април изчисли държавният газов доставчик "Булгаргаз" в сряда, обявявайки прогнозите си за второто тримесечие на годината. Финалната заявка за определяне на тарифата ще бъде внесена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 11 март, съобщиха от дружеството.

Така се оправда прогнозата на шефа на КЕВР Иван Иванов от края на януари за поевтиняване на синьото гориво с около 20 процента заради падналите цени на петрола на световните пазари. Това намаляване от своя страна ще се отрази върху цените на топлоенергията, тъй като 70 процента от топлофикациите ползват газ за производството си, както и върху продавания от тях ток, а от там и върху тарифите на електроенергията за всички клиенти.

Именно очакваните по-ниски доставни цени на природния газ са причината "Булгаргаз" да прогнозира тарифа от 321.87 лв. за 1000 куб. м (без акциз и ДДС). Това е намаление с 83.69 лв./хм3 (20.64 %) в сравнение с прилаганата през първото тримесечие на 2016 г. цена.

Споделяне

Още от Бизнес