Газохранилищата на Европа рекордно празни, цените надхвърлиха 514 долара за 1000 куб. м

Газохранилищата на Европа рекордно празни, цените надхвърлиха 514 долара за 1000 куб. м

Обемът на активния газ в европейските подземни газови хранилища в края на юли е бил на най-ниското равнище за многогодишен период на наблюдение, заяви руският монополист "Газпром", цитирайки данни на обединението европейските оператори на газови съоръжения "Газ инфрастракчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe).

На 31 юли темпът на запълване на подземните газови хранилища в ЕС и Украйна остава крайно нисък, посочва газовият холдинг, цитиран от ТАСС в понеделник.

В европейските хранилища след изтеглените през миналия сезон 66 млрд. куб метра газ са нагнетени отново едва 27 млрд. куб метра, а в Германия запълнеността на хранилищата е едва около 50 процента.

В украинските хранилища изоставането в запълнеността спрямо миналия сезон се увеличава и вече достига 5 млрд. куб метра, се посочва в съобщението.

Ниските темпове на запълване на подземните газови хранилища в Европа тласка цените нагоре. Все пак спрямо данните към края на юни има прогрес и резервите са се покачили от 48 на сто от капацитета на 56.9 процента.

В понеделник на европейската газова борса TTF в Нидерландия цената на природния газ с доставка през септември надхвърли 514 долара за 1000 куб. м, което е с 2.7 на сто повече спрямо предишния ден. Спотовите цени на газа в Европа се движат около 485 долара за 1000 куб. м.

"Газпром" съобщи също така, че от началото на годината по предварителни данни е увеличил добива на газ с 18.4 процента или с 46.4 млрд. куб метра спрямо същия период на миналата година до 298.2 млрд. куб метра.

Износът до страните извън Общността на независимите държави (ОНД) през първите седем месеца на годината е скочил с 23.2 процента или с 21.7 млрд. куб метра до 115.3 млрд. куб метра, доближавайки историческия максимум от 117.1 млрд. куб метра, отчетен през същия период на 2018 година.

От началото на годината "Газпром" е увеличил доставките на газ за Турция (+203,9 процента), Германия (+42,2 процента), Италия (+16,2 процента), Румъния (+318,3 процента), Полша (+14,6 процента), Сърбия (+118,1 процента), Франция (+6 процента), България (+47 процента) и Гърция (+18,8 процента). Продължават да нарастват и доставките за Китай по газопровода "Силата на Сибир", отчита още руският концерн.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?