Газопроводът "Северен поток 2" е под заплаха, ако Русия нахлуе в Украйна

Газопроводът "Северен поток 2" е под заплаха, ако Русия нахлуе в Украйна

Американски официални представители са казали на членове на Конгреса, че имат договорка с Германия да затвори газопровода "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна, заяви за Ройтерс високопоставен съветник в Конгреса.

Белият дом заяви, че Германия е поела ангажименти за "Северен поток 2", който върви от Русия до Германия под Балтийско море, в случай на агресивни действия от страна на Русия.

Американският президент Джо Байдън е казал на руския държавен глава Владимир Путин вчера, че Западът е обезпокоен, че Русия може да нахлуе в Украйна и е предупредил за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт, заяви Белият дом.

Националният съветник по сигурността на САЩ Джейк Съливан заяви, че фактът, че все още не тече газ по "Северен поток 2", управляван от руския гигант "Газпром", дава лост на Запада срещу Путин.

"Ако Владимир Путин иска да види как по този газопровод тече газ, той може би няма да иска да поеме риск, като нахлуе в Украйна", заяви Съливан пред журналисти в Белия дом.

Той каза, че САЩ са в контакт с отиващото си и новото правителство на Германия относно "Северен поток 2" в контекста на потенциална инвазия. Той не даде повече подробности за разговорите.

От своя страна заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд също заяви, че очаква функционирането на газопровода "Северен поток 2" да бъде преустановено в случай на "агресивни стъпки на Русия" по отношение на Украйна.

Тя отбеляза, че властите в Германия са заявили, че "каквито и да било стъпки на Русия срещу Украйна ще окажат непосредствено влияние на газопровода". "Мисля, че ако президентът (на Русия Владимир) Путин предприеме действия срещу Украйна, ние очакваме газопроводът да бъде спрян", отбеляза тя.

Процедурата по сертификацията на "Северен поток 2" още не е завършена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят