Единайсет души пострадаха, един от тях - тежко

Газова бутилка взриви китайски ресторант в центъра на София срещу Руската църква

Нанесени са сериозни щети, конструкцията на сградата е повредена

Сн. бТВ

Мощен взрив разруши китайски ресторант в центъра на София на булевард "Цар Освободител" срещу Руската църква около 19.20 часа в неделя, съобщи бТВ.

Според първоначалната информация от пресцентъра на МВР при взрива са пострадали 11 души, един от тях - тежко.

"Пирогов" са откарани три жени с фрактури на крайниците и мъж, който е в тежко състояние и се намира в шоковата зала с тежка черепно-мозъчна травма. Във ВМА са двама по-леко пострадали, а останалите четирима са в ИСУЛ, сред които жена с травми в гърдите и коремната област, която е оставена на лечение. Единайстият пострадал е прегледан и освободен още на мястото на инцидента.

Взривът най-вероятно е причинен от газова бутилка в кухнята на ресторанта, след която е възможно да са избухнали още бутилки. На мястото бяха намерени още 14 газови бутилки, които трябваше да бъдат обезопасени и отстранени.

Избити са прозорците на сградата, а според очевидци във вътрешността ѝ се виждат големи разрушения, включително срутени стени. От разхвърчали се отломки и най-различни предмети са пострадали и няколко автомобила на булевард "Цар Освободител". Взривът е бил толкова силен, че взривната вълна е отхвърлила на метри преминаващи в момента по булеварда две коли.

Позовавайки се също на очевидци, бТВ съобщи, че още по-големи са щетите от задната страна на сградата, чиято фасада изглеждала "като след бомбардировка".

Малко след 20 ч. на мястото на взрива пристигнаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той потвърди, че по последна информация от първите огледи на експертите се потвърждава версията, че става въпрос за взрив на газова бутилка, която е предизвикала експлозията. Мнението на експертите е, че при такъв взрив не може да възникне пожар, тъй като експлозията е отнела целия кислород в помещението.

Няма опасност за сградата и живеещите в нея. Газовите бутилки са изнесени вече от мястото. Няма опасност за конструкцията на сградата, така че хората няма да бъдат евакуирани, каза Йовчев.

Няма опасност от нови взривове и падане на отломки в района, но той остава отцепен докато не приключат всички огледи и процесуално-следствени действия. От мястото на инцидента трябва да бъдат изчистени конструктивни елементи, за да не породят опасност за преминаващи хора. Това ще бъде извършено утре, каза още министърът.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че тъй като огледите на мястото ще продължат и сутринта на светло, отцепеният в момента район ще продължи да бъде затворен за движение, така че хората трябва да знаят, че бул. "Цар Освободител" в този участък ще бъде затворен.

Фандъкова каза, че пораженията вътре в сградата са до третия етаж. Към момента продължават огледите на полицията и пожарната.

Столичният кмет и кметът на район "Средец" са разговаряли с хората в сградата, за да им предложат помощ, ако има нужда от такава. Повечето от апартаментите в кооперацията са офиси. В двата входа има общо 9 апартамента, в които постоянно живеят хора, останалите са офиси и в момента на инцидента там не е имало никой.

Фандъкова ще назначи утре конструктивна експертиза, която да даде окончателен доклад. На въпрос дали има хора, които искат да бъдат изведени от сградата, Фандъкова отговори, че е имало хора, които сами са си тръгнали и не са останали да нощуват в сграда, но не са били притеснени и не са искали помощ.

Електрическото захранване в района е възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от България