Газова експлозия разтърси Прага и рани десетки

Газова експлозия разтърси Прага и рани десетки

Експлозия, причинена вероятно от неизправност в газова инсталация, разтърси в понеделник сутринта центъра на чешката столица Прага и рани по последни данни 35 души. Предишните информации бяха за над 55 пострадали и три-четири жертви, както и за трима затрупани под разрушената от взрива сграда, разположена на крайбрежна улица на река Вълтава.

Информациите за жертви обаче не са потвърдени, а агенции съобщават, че часове по-късно е бил регистриран втори теч на природен газ.

Мястото на инцидента остава отцепено. Там все още работят екипи на полицията ,пожарната и спасители, търсещи затрупани хора. На местопроизшествието отиде и кметът на Прага Бохуслав Свобода, а премиерът на страната Петър Нечас каза, че е потресен от трагедията.

Около 220 души от съседните сгради, сред които са намиращият се само на няколко метра Национален театър, построен през ХІХ век, Факултета по социални науки на Карловия университет и филмовото училище FAMU, са били евакуирани.

Говорител на полицията каза, че взривът вероятно е причинен от газова инсталация, а в сградата в момента на инцидента е имало около 19 души от офиса на Международната асоциация по авиотранспорт IATA и служители на арт галерия.

Пострадалите са с леки наранявания, синини и порезни рани от счупените стъкла, съобщи Зденек Шварц, шеф на парамедиците в Прага.

Възможно е няколко души да са в капан в сградата, която принадлежи на чешката компания за ръководство на въздушното движение.

“Стоях си спокойно в апартамента и се правех кафе, когато проехтя невероятна експлозия. Помислих, че сградата рухва. Погледнах през прозореца, навсякъде имаше само прах“, разказва пред Ройтерс пенсионерката Венцеслава Сехноткова.

От взрива без прозорци са останали съседните сгради, включително популярното кафе кафене “Славия“ на брега на Вълтава, което е било любимо на Вацлав Хавел и е популярна туристическа дестинация.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?