Газова експлозия срути две сгради в Ню Йорк, поне двама са загинали, 18 са ранени

Сградите в Харлем - преди и след експлозията. Снимката е качена в Туитър

Най-малко двама души са загинали и 18 са ранени при експлозия, предизвикана от изтичане на газ, сринала две съседни сгради в нюйоркския район Харлем, предадоха осведомителните агенции в сряда. По данни на полицейското управление на Ню Йорк две жени са загинали при експлозията.

Най-вероятно броят на жертвите ще нарасне, заявил представител на властите пред "Ню Йорк таймс". Състоянието на четирима от пострадалите се оценява като тежко, по данни на противопожарната служба.

"Много хора" се водят все още за изчезнали след експлозията, съобщи кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

"Днес около 9.30 часа (13.30 ч. по Гринуич) силен взрив унищожи две сгради. Експлозия е била предизвикана от изтичане на газ", заяви Де Блазио на мястото на злополуката в Източен Харлем в северната част на Манхатън, на ъгъла на 116-та улица и Парк авеню.

В компанията "Кон Едисон", отговаряща за доставката на газ, са получени няколко обаждания за силна миризма на газ минути преди експлозията. Според говорител на компанията, жител на сграда, съседна на двете сринати, съобщава, че е подушил газ в апартамента си малко преди експлозията сутринта. Той обаче помислил, че миризмата идва отвън.

За разследване на причините за взрива на място са пристигнали специалисти по експлозивите от нюйоркската полиция.

В района на произшествието е прекъснато подаването на газ. Спряно е и движението по околните улици, както и на крайградските влакове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?