Газова комбинация: "Южен поток" и "Набуко лайт" срещу 1.777 млрд. евро

Проектът е вписан като втора фаза на хъба с трасе от Варна до Оряхово на румънската граница

Газова комбинация: "Южен поток" и "Набуко лайт" срещу 1.777 млрд. евро

Намерения за инвестиции на близо 4.4 млрд. евро в следващите десет години в редица газови проекти, след които и прекратеният "Южен поток" по дъното на Черно море и замразеният "Набуко", представи държавният газов оператор "Булгартарнсгаз", който започна процедура по съгласуване на десетгодишния си план за развитие до 2028 г.

От него става ясно, че макар още да не е започнало изграждането на разширението на транзитната ни мрежа с трасето на "Турски поток" от границата ни с Турция до тази със Сърбия, "Булгартарнсгаз" (БТГ) планира да построи отново за своя сметка още един газопровод, който да транспортира руски газ за Европа. Става въпрос за проект, описан в документа като втора фаза на реализацията на газовия хъб "Балкан".

Първата е подготвяният старт на изграждането на "Турски поток" през българска територия за 1.415 млрд. евро. Втората е трасе от Варна, където трябваше да излиза от Черно море газопроводът "Южен поток", до Оряхово на румънската граница, оценяван на 1.777 млрд. евро. Планираният входен капацитет е 15.75 млрд. куб. м годишно, колкото щеше да едната от четирите тръби на "Южен поток", и изходен капацитет за Румъния от 12 млрд. куб. м.

Като  други  входни  точки за захранване на хъба и осъществяване на търговия се разглеждат Гърция и Турция, чрез съществуващата инфраструктура и нова такава, след които са междусистемните газови връзки.

Решението да се планира и втора фаза н комбинацията на проектите "Южен поток" и "Набуко" в олекотената му или "лайт" версия е взето на базата на извършеното предпроектно проучване за смисъла от изграждането на газовия хъб, което е било прието и одобрено от БТГ в края на 2018 г., но и досега не е публично представено. Според анализа на консултанта, нает със съфинансиране от Еврокомисията, която подкрепя идеята за хъба, потреблението на газ в Европа ще нараства системно на фона на очаквания спад на производство в континенталния шелф на Северно море. Затова и държавният газов оператор смята да работи за съживяването на  въпросните два прекратени проекта. Всичко обаче зависи изцяло от волята на "Газпром", тъй като именно "Южен поток" до дъното на Черно море до Варна ще е явява вход на новата тръба. Проектът "Набуко", който трябваше да доставя в Австрия каспийски газ, бе прекратен след избора на Трансадриатическия газопровод като трасе, но преди време от основния двигател на проекта - "О Ем Ви", обявиха, че се водят преговори трасето да е в съкратен вариант и да пренася руски газ.

С кафяв пунктир е отбелязано трасето за втората фаза на хъба

"Турски поток" остава за 2022 г.

Интересен момент от плана е крайният срок за въвеждане в експлоатация на трасето на "Турски поток" у нас. Макар от БТГ да обявяват планове 484-километровата тръба да заработи от началото на 2020 г., в документа е отбелязано, че това ще стане до края на 2022 г. Това изглежда далеч по-реалистичен план за завършване на трасето, за което в момента се провежда процедура за избор на проектант, доставчик на тръби и изпълнител. Ценовите оферти на допуснатите кандидати, които към момента са трима, но имат пропуски в техническата документацията и трябва да ги отстранят, се очаква да бъдат отворени в петък. Дори и да няма обжалвания на обществената поръчка, не е ясно как тя ще бъде изпълнена в оставащите девет месеца.   

В плановете на БТГ влиза и изграждането на българска територия на газопровода "Ийстринг" (Eastring) с годишен капацитет от 20 млрд. куб. м за доставка на газ от Унгария и Румъния до Словакия, чиято инвестиция у нас се оценява на 626 млн. евро, които БТГ смята да осигури от собствен и привлечен капитал.

Чрез рехабилитацията на собствената си газова мрежа "Булгартрансгаз" смята да увеличи капацитета ѝ с 3 млрд. куб. м и да вложи в това 340 млн. евро. 226 млн. евро ще се вложат в разширяването на газохранилището в Чирен с възможност за ефективно съхранение и ползване на 1 млрд. куб. м.

Инвестиционните планове на БТГ до 2028 г.

Трансбалканският газопровод обръща посоката още догодина!?

Газовият оператор възнамерява също така да използва капацитета на Трансбалканския газопровод, по който в момента през българска територия се транзитира руски газ през Ук8райна и Румъния до Турция, Гърция и Македония, и да обърне посоката на газа. Дружеството смята още от 1 януари 2020 г. да предложи стандартни краткосрочни  капацитетни продукти по Трансбалканския газопровод в реверсивна посока на точките Кулата/ Сидирокастро и Негру вода 1/ Кардам в посока от Гърция към Румъния.

В десетгодишния план се посочва, че потреблението на природен газ в България през 2018 г. е намаляло с 4.88 % спрямо 2017 г., което се дължи на по-топлото време. Делът на природния газ в крайното енергийно потребление обаче нараства с около 1.5 на сто през 2017 до 16.2%.

Увеличава се обаче енергийната зависимост от руските доставки заради спада на местния добив на газ, който през 2018 г. е бил под 1 процент от общото потребление у нас. През 2019 г. по прогнозни данни зависимостта от внос ще се запази, а незначителният добив на местна суровина ще е от находищата "Галата" край Варна и "Долни Дъбник".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?