Газова централа в сърцето на Тексаския университет го прави енергийно независим

Подземната електроцентрала в сърцето на Тексаския университет

В сърцето на Тексаския университет в Остин работи една от най-големите и най-иновативни в Северна Америка електроцентрали, разположени в кампус. Заедно със своята микромрежа за доставка на произведена от природен газ електроенергия, централата "Карл Екхард" отоплява и охлажда сградите на университета по стари подземни канали, прави университета напълно енергийно независим и той може да бъде откачен от градската мрежа. Така е сигурно, че учебното заведение, което разполага с най-големия в света университетски суперкомпютър, който е и петият най-голям в света суперкомпютър, няма да прекъсва внезапно работа и да загуби базата си данни. 

Централата доставя електроенергия на над 160 сгради в кампуса. Има и две хранилища за термална енергия, което подобрява ефективността на доставките, а цялата инсталация спестява 2200 тона въглероден двуокис годишно.

Всъщност университетската електроцентрала съвсем не е нова. Тя започва работа през 1929 г. През последните 40 десетилетия тя е работила напълно надеждно, но от 2000 година насам постоянно нещо в нея се усъвършенства. Коренната промяна идва през 2017 г. с нови технологии и използването на природен газ, чиито цени в САЩ в момента са изключително ниски заради шистовата революция и силната пазарна конкуренция. Днес ефективността на университетската мощност от 135МВ надхвърля 80 процента и прави живота на около 50 хил. студенти и още 20 хил. служители на учебното заведение по-комфортен.

Тексаският университет всяка година кани специалисти от цял свят, за да ги запознае със своя опит за "контрол над собствената съдба". Около сто университета в света разполагат със собствени енергийни мощности в своите кампуси, но Тексаският е единственият, който задоволява на сто процента своите енергийни нужди и то по по-малко замърсяващ околната среда начин.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?