Газова централа вместо АЕЦ в Белене предлага "Нова република"

Газова централа вместо АЕЦ в Белене предлага "Нова република"

"Нова Република" предлага на площадката "Белене“ да се построи газова електроцентрала вместо ядрена. Това обяви на среща с бизнеса в Свищов лидерът на обединението Мартин Димитров, цитиран от пресцентъра.

"Газовата централа на площадката „Белене“ ще донесе положителен ефект върху икономиката на Свищов и региона. Същевременно има възможност газът значително да поевтинее в следващите години и това ще направи проектът изключително икономически изгоден. Токът ще бъде евтин, ще има заетост в региона и няма да бъде този корупционен проект, който сега БСП, ГЕРБ, РБ-2 и Марешки охотно подкрепят.“, аргументира си Димитров.

Той припомни, че предложението за строеж на газова централа вместо АЕЦ бе прието в Народното събрание през 2012 година, но конкретни стъпки по осъществяването му няма.

Проектът за изграждане на втора ядрена централа в България бе прекратен с правителствено и парламентарно решения през март 2012 г. От Министерския съвет тогава бе обявено, че ще се работи за строеж на газова централа там, но така и нещо не се направи.

След като "Националната електрическа компания" бе осъдена от арбитражен съд и плати през декември 2016 г. на руската "Атомстройекспорт" близо 1.2 млрд. лв. за поръчано и произведено ядрено оборудване за АЕЦ "Белене". Първата пратка със съоръженията вече пътуват към България с кораб от Санкт Петербург, заобикаляйки целия европейски континент, през Средиземно до Черно море и после по река Дунав, за да стигне до Белене. Това се очаква да стане в началото на април и вече се подготвя площадката за съхранението на оборудването.

Предвид вече инвестираните около 3 млрд. лв. в проекта, двете най-големи партии в страната, подкрепата за които е с минимални разлики, смятат да работят за реализацията на ядрения проект. Докато от ГЕРБ все пак посочват, че това зависи от анализите за нуждата от нова енергийна мощност и намирането на стратегически инвеститор, БСП безрезервно смята да строи АЕЦ "Белене", при това с държавни пари. А именно липсата на такива бе мотивът за спирането на проекта.

От "Нова република" са категорично против поредната реанимация на ядрения строеж, спиран два пъти за 35 години.

Редица енергийни и икономически експерти също оспорват необходимостта и логиката за изграждането на АЕЦ "Белене". Те предлагат площадката да се превърне в икономическа зона, която може да привлече много инвеститори и да даде тласък за развитието на региона, а НЕК да бъде компенсирана за направените вложения в нея.

Димитров напомни още за позицията на "Нова Република" относно преговорите, които се водят между Европейската комисия и Газпром за поевтиняване на цената на газа за Централна и Източна Европа. Лидерите на обединението, начело с Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Радан Кънев настояха за единна цена на газа за Европейския съюз, което по техни изчисления ще свали цената на природния газ в България с около 40%.

"Ние нямаме никакви съмнения, че десният избирател предпочита "Нова Република" пред натрапваните ни остатъци от Реформаторския блок-2. Предпочита ни, защото ние имаме изключително добра програма, защото имаме изключителни личности в листите и защото вярваме, че дясното, бившите СДС-ри и разочарованите от ГЕРБ ще гласуват за нас“, обяви водачът на листата на Нова Република във Велико Търново и региона Иван Иванов.

Заместник-председателя на 43-то Народно събрание посочи Свищов като място, където коалицията между ГЕРБ и БСП е вече факт и пагубното ѝ отражение върху града се усеща едва няколко месеца след местните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес