Газовата борса постигна цена със 17% под регулираната

Газовата борса постигна цена със 17% под регулираната

Включването на столичната топлофикация на газовата борса засили интереса към търговията там, конкуренцията и в сесията в четвъртък бяха постигнати цени с 16.9 на сто по-ниски от тези на регулирания пазар, сочат данните на оператора на борсата "Газов хъб Балкан".

През свободния газов пазар са били продадени 1300 МВтч на цена от 36.55 лв./МВтч при определена от регулатора тарифа на "Булгаргаз" от 44 лв./МВтч без ДДС и такси за пренос и достъп.

Продавач е фирмата "Енергико" на бивш шеф на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички. Купувачите са двама – "Топлофикация София" с 1000 МВтч и индустриален потребител.

Постигнатата цена е с 1.75 по-ниска от тази в предишния ден, когато отново столичното парно е купило 1000 МВтч за 37.20 лв./МВтч без ДДС и такси, каквото намерение обяви преди ден шефът на общинското дружество Александър Александров. Той каза, че до края на седмицата ще търси от борсата в сегмента за доставките на следващия ден по 1000 МВтч, а след това смята да търси седмични количества на платформата за двустранни договори с тенденция да се искат и месечни доставки. Това ще свали още цената на природния газ за свободния пазар.

От общинското дружество заявиха педи два дни, че плановете им са от март да започнат да купуват половината от необходимото им месечно количество природен газ от борсата. Ефектът върху цената на праното обаче ще се отрази едва от юли, заяви преди дни Александров.

Очаква се още преди това "Булгаргаз" да постигне значителен спад на цената на руското синьо гориво, което също ще даде своето положително за потребителите отражение. Възможно е това да стане още от март, съобщиха в началото на седмицата от държавния газов доставчик.

В търговията "в рамките на деня" не са постигнати сделки в четвъртък. Предишния ден в този сегмент на газовата борса са били продадени 50 MВтч за 37 лв./мегаватчас при референтна цена от 39.36 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес