Газовата и електропреносната мрежи повишават киберсигурността си с над 16 млн. евро

Газовата и електропреносната мрежи повишават киберсигурността си с над 16 млн. евро

Газовият и електроенергийният оператори на България изпълняват проекти за над 16 млн. евро за повишаване на киберсигурността на мрежите си, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В петък тя се включи в организирана от Военната академия конференция "Енергийна и градска киберсигурност, България 2019".

"Всеки един проблем по отношение на киберсигурността в енергийния сектор може да доведе до сериозни рискове по отношение на икономическото и социалното развитие на страната“, отбеляза Петкова е веднага уточни, че държавното управление в енергийния отрасъл работи изключително отговорно за гарантиране киберсигурността в сектора.

Тя припомни, че през месец май 2019 г. "Булгартрансгаз" получи безвъзмездна финансова помощ за два проекта за киберсигурност в обща стойност 760 хил. лв. Единият проект предвижда дружеството да създаде собствена лаборатория за киберсигурност и среда за защита на критични данни и информационни системи. Другият е за внедряване на система за информационна сигурност.

През лятото пък "Електроенергиен системен оператор“ започна да изпълнява три проекта за киберсигурност за близо 16 млн. евро, финансиране с евросредства. Те ще повишат сигурността на мрежите в електрическата система и съхранението на данни, посочи Петкова.

"В рамките на енергийното ведомство сме разработили поредица от мерки и политики, които осъществяват координацията между всички енергийни предприятия в сферата на киберсигурността“, каза още тя.

"Киберсигурността е неразделна част от националната сигурност на страна и е пряко свързана с всеки един сектор на държавното управление“, каза още тя. Министърът отбеляза, че темата има международен характер и даде пример с одобрената в началото на годината програма "Цифрова Европа“ с финансов ресурс от 9 млрд. евро, от които 2 млрд. евро са за киберсигурност.

Министерството на енергетиката е един от четирите ведомствени центрове в страната, определен за национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност, отбелязва още Петкова, цитирана от пресцентъра на енергийното ведомство.

Споделяне

Още от Бизнес